Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folket erbjuds att diskutera framtiden

Annons

Det konstaterandet görs i en av de bredaste och förhoppningsvis folkligaste projekt som dalfolket stött på - "100 framsynta möten i Dalarna".

Dalarnas Bildningsförbund är huvudman för projektet. Genom studieförbunden räknar man med att kontaktytan med folket ska bli bästa möjliga.

- Det har tagits fram flera framtidsstrategier på länsnivå, tillväxtavtal och annat, påminner Mats Dahlström på studieförbundet Vuxenskolan.

Men strategierna har aldrig fått den riktiga förankringen. Detta var också en av insikterna som kom fram via tre stora seminarier som hölls i Falun, Avesta och Mora under 2003-2004.

Människor från olika sektorer samlades, lade pannorna i djupa veck och tog del av de kunskaperna från olika framtidsforskare.

En arbetsgrupp sattes samman med uppdraget att se på Dalarnas framtida möjligheter ur ett medborgarperspektiv.

Gruppen tänkte till, och tog sedermera initiativet till projektet där 100 möten med dalfolket ska hållas.

Det allra första mötet anordnas i Torsång, Borlänge kommun, den 6 september.

Smedjebacken blir den andra kommunen i raden som blir mötesplats. Här kommer tre möten att arrangeras.

Måndagen den 19 september i Capellet, Söderbärke, onsdagen den 21:a Bystugan i Björsjö medan den tredje lokaliseras till Folkets hus i Smedjebacken dagen efter, torsdagen den 22 september.

I år hinner projektet avverka åtta dalakommuner. Det innebär att exempelvis Ludvikaborna får chansen att diskutera och därmed påverka framtiden först nästa år.

I går, onsdag, anordnades en presskonferens i Fritidsgården i Morgårdshammar för att presentera projektet. På plats fanns representanter för de lokala mötesarrangarörerna - Karin Boström, idrottsutbildarna Sisu, Tora Janlöv, Björsjö byalag, Karin Lindqvist, Vuxenskolan, samt Eva Långberg, ABF.

- Det räcker inte att den politiska eliten i Dalarna förstår vad som väntar i framtiden. Diskussionen måste föras ut bland människorna, betonar Mats Dahlström.

Själv kommer han att vara en av projektets samtalsledare, och är inbokad till mötet i Smedjebacken.

Mona Pettersson, tidigare producent hos länsteatern, är projektledare. Hon menar att mycket av projektets framgång hänger på hur väl man lyckas locka folk att delta.

Lockbetet i det här sammanhanget blir pjäsen "Vad väntar vi på?". För manus och regi svarar Hans Sjöberg, tidigare chef på Dalateatern som numera jobbar som frilans.

Skådespelaren heter Bengt Erlandsson och har handplockats till uppdraget.

I anslutning till träffen på Fritidsgården fanns regissören och skådespelaren i lokalerna för att repetera pjäsen som är en enmansföreställning. Bengt Erlandsson gestaltar två karaktärer, den ene negativ och den andre positiv.

Varje möte inleds med teatern som har sin urpremiär den 5 september i Falun i regementsmatsalen.

Närmast väntar en intensiv marknadsföring av projektet vars mål är att skapa minst 100 samtal om Dalarnas framtid. Avsikten är också att ge inspiration till minst 40 studiecirklar runt om i länet som syftar till lokala utvecklingsprocesser.

Nämnas kan också att Dalarnas Forskningsråd ska följa projektet på nära håll. Under våren 2007 presenteras slutrapporten.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons