Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke på lov - för gott

Annons

På tisdagskvällen såg arbetskamraterna till att ställa honom i fokus. Dels på gokartbanan, där Svante körde pensionärsracet, dels vid en vickning senare på kvällen i Malmiastugan.

I dag, när högstadiets avgångsklasser samlas för betygsutdelning i Cassels, så lär hyllningarna fortsätta för Folke, som varit en högst värderad lärare och god arbetskamrat.

Men i eftermiddag är det hej och mors.

Den 1 augusti ställer han in sig i pensionärsledet på riktigt. Fram till dess ska han, precis som sina kollegor och elever, ha sommarlov.

Ett riktigt skönt sådant, får man hoppas.

Folke är sprungen ur Blötbergets mylla. Det var också där han hade sin första utkomst. Först på förrådet och senare på verksta´n.

I mitten av 50-talet jobbade han på OK (IC på den tiden) i Grängesberg.

Innan han 1966 började sin yrkeslärarutbildning i Linköping så hade han också haft anställning vid Schuberts i Grängesberg och hos Essverk i Ludvika.

1968, efter praktikterminer i Falun och Bjursås, började han på Östra skolan (numera Parkskolan) som yrkeslärare; teknisk praktisk linje (TP).

I samband med att läroplanen i mitten av 70-talet reviderades så lät Folke under halvannat år vidareutbilda sig till ämneslärare.

Efter en titt i backspegeln säger Folke att det var bättre förr på skolan, att dagens elever, som växt upp i en tuffare omgivning med stress och jämmer, i många fall är okoncentrerade på uppgiften.

- Jag kommer inte att sakna jobbet, säger han med eftertryck i rösten.

Good-bye gamla plugg.

Med egen villa på Häggvägen och med vurm och intressen i gamla veteranbilar, orientering och resor, som han i mångt och mycket delar med sin hustru Alice och tvillingbrodern Svante i Smedjebacken, så lär han inte få några fritidsproblem.

Det kommer också att bli täta resor till Lugnet under vinterhalvåret och Falu BS bandymatcher, för att se sin son, Mattias Nyström, med ett ben i U 22-landslaget, spela.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons