Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke Nordlöf värnar om historien

Annons

Folke Nordlöf var anställd på kommunens informationsenhet fram till den lades ned i början av 90-talet. Tidningsutgivare blev han 1991. Detta år började informationstidningen Bo i Borlänge ges ut av Folkes privata bolag och på uppdrag av Borlänge Energi och Stadsbyggnadskontoret.

Tidningen brukar tryckas i 27.300 exemplar och distribueras till alla hushåll och företag i kommunen. Den skapas till stor del i Folkes barndomshem i Båtsta.

- Jag är född i Båtsta. I samma rum där jag nu har kontor och redaktion, berättar Folke Nordlöf.

Det om- och tillbyggda föräldrahemmet i Båtsta har sedan 1982 varit familjen Nordlöfs bostad. Numera är det Folke och hustrun Mariann som arbetar och kopplar av i hemtrevlig Båtstamiljö. Även Bonzo, tolvårig cockerspaniel, har huset och området som sitt revir.

- Det borde vara en grundlagsenlig rätt att bygga sitt eget hus och få vara ledig för det, hävdar Folke som avslöjar att han tycker mycket om att snickra, att arbeta med sina händer.

- Jag har lärt mig slå med lie, avslöjar en stolt Folke Nordlöf som vill att vi ska handskas varsamt med historien. Att behärska den ädla konsten att slå med lie är att förvalta kunskaper som annars riskerar att helt försvinna.

Om Folke Nordlöf och många andra i byn skulle önska att något försvann så vore det i så fall den påtvingade bokstaven d i bynamnet. Den bestämda uppfattningen bland byborna är att Båtsta ska heta Båtsta och inget annat.

- På den första skylten Vägverket satt upp målade någon över "d". Vi hoppas att denna bokstav ska försvinna även officiellt. Själv har jag försökt påverka kommunen, ärendet var till och med uppe i fullmäktige, berättar Folke Nordlöf.

Må vara att Gustaf Vasas äventyr i Dalarna inte håller för en ordentlig källkritisk granskning, men han kan ha planterat en ek i Båtsta.

- För skolbarn i början av seklet berättades att Gustaf Vasa planterat eken, säger Folke om det ståtliga träd som står nära hans eget barndomshem i Båtsta.

Sitt intresse för historia, med betoning på lokalhistoria, odlar Folke Nordlöf i Torsångs hembygdsförening. I föreningen har Folke hjälpt till att vakta milan och lärt sig smide.

- Jag vill gärna komma över gamla lieblad, säger Folke Nordlöf som hoppas att efter renovering och slipning kunna bygga upp ett litet lager med lieblad.

Intresset för historia är tveklöst stort, men finns det utrymme för andra intressen?

- Jag har varit med och startat modelljärnvägsklubben. Så var jag frimärkssamlare i många år. Vi har trädgården också, säger Folke.

Han verkar mycket nöjd när han tittar på sin trädgård och ut över de omgivningar där spännande historia, bokstavligt talat, finns runt knuten.

Den egna högtidsdagen i morgon, fredag, tänker Folke Nordlöf fira. Det gör han bland annat med öppet hus den 20 september, alltså nu på fredag. Efter lunch anges som en lämplig starttid.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons