Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkdansare till Tyskland

Annons

Ända sedan år 1960, då det närmast nybildade folkdanslaget i Siljansnäs deltog i en festival i södra Tyskland, har Siljansnäslaget hållit kontakten och haft ett utbyte med Folkdansgruppen i Deidesheim.

I år firar den tyska gruppen 70-årsjubileum och bland de särskilt inbjudna märks naturligtvis Siljansnäslaget, som med sina 47 år är lite av en lillebror till gruppen.

Andra inbjudna är dansgrupper från Buochs i Schweiz och La Palma, en av Kanarieöarna.

- Vi ska tillsammans med Sockenspelmännen framföra ett 35 minuter långt och specialkomponerat program, berättar folkdanslagets ordförande Jonny Wikström.

Härom dagen generalrepeterade dansarna och spelmännen med ett offentligt framförande i Siljansnäs sockenstuga. Ett 60-tal personer hade samlats i lokalen och de bjöds på en mycket underhållande och variationsrik dans- och musikföreställning.

På fredag lämnar en 28 personer stark kulturdelegation Siljansnäs för att under pingsten och i Tyskland göra reklam för hembygden och Dalarna. Det är 17 dansare, sju spelmän, några ledare och "materialförvaltare", samt delegationens trumfkort Melker.

Johanna och Jesper Milestads sex månader unge son kommer att se till att Siljansnäsarna är vakna och alerta. Om det kniper kan han till och med brista ut i ett sångsolo.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons