Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkaktion ska räkna varg

Annons

Innan länsstyrelsen tog över ansvaret för rovdjursinventeringarna så var det Svenska jägarförbundet som hade huvudansvaret.

- Jägarförbundet hade en rikstäckande organisation som med kort varsel kunde ställa upp och genomföra inventeringarna, konstaterar Nils Björklund.

Ändå skar det sig mellan inventeringsresultaten och storleken på de rovdjursstammar som myndigheterna ansåg att det fanns.

- Första gången vi kom i otakt med myndigheterna om de stora rovdjuren var i början av 1980-talet. Då gick Orsa jaktvårdskrets i spetsen för en inventering som visade att björnstammen var i stark tillväxt, utan att bli trodd av myndigheterna. Nästa gång hävdades det att björnstammen ökat så kraftigt att licensen vid skyddsjakten på björn skulle höjas. Forskarna ansåg att stammen låg på samma nivå, ända tills DNA-insamlingen visade att björnantalet var dubbelt så hög mot vad forskarna tidigare ansett.

Nu är det vargantalet som diskuteras. Från länsstyrelsens sida uppges några få etableringar medan Folkaktionen, och många med dem, anser att det finns betydligt fler vargar och familjegrupperingar än vad som uppges.

- Vi förstår inte hur länsstyrelsen ska kunna genomföra en effektiv och heltäckande inventering av varg. Jägarförbundets gamla inventeringsorganisation har fallit samman och många av de gamla spårarna har hoppat av. Det var anledningen till att förra årets lodjursinventering blev ett fiasko.

- Det är också förvånande att Jägarförbundet nu ställer upp och uppmanar sina medlemmar att genomföra vinterns inventering. Förbundet har blivit fråntaget en arbetsuppgift och hjälper ändå till. Förklaringen är säkert de 40 miljoner kronor som förbundet får per år i statligt stöd.

Nils Björklund hävdar att Folkaktionen ny rovdjurspolitik är helt fristående från några påtryckningar från myndigheter.

- Vi är en samling oberoende glesbygdsbor som är övertygade att de uppgifter som redovisas om antalet vargar inte stämmer. Därför har vi beslutat om en egen inventering och jag är övertygad om att vi till våren kan visa en helt annan bild än den länsstyrelsen för fram. Men det är viktigt att allmänheten ställer upp och ringer in sina iakttagelser till våra kontaktmän.

Inventeringen har redan påbörjats och de utsedda kontaktmännen är för Orsa Räv-Per Andersson och Lars Kihlman, för Mora Sven Backhans och Roland Fridh, för Våmhus Evert Larsson och Nils Björklund, för Älvdalen Karl-Arne Olander, för Ore Inge Östlund och Lasse Goth, och för Rättvik västra Hans Hansson.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons