Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk måste få ta ansvar"

Annons

Efter en turbulent mandatperiod går partiet till val med nya krafter och höga ambitioner. Antalet mandat ska fördubblas, från fem till tio, och den moderata politiken ska få betydligt större genomslagskraft med en engagerad och orädd Anne-Lie Stenberg i spetsen.

- Jag är ganska ny i det här, men har fått nog av att politikerna styr hela ens liv från vaggan till graven. Jag vet vad som är bäst för mig själv och för mina barn och tror att enormt mycket kraft kvävs i det system vi har i dag.

Stenberg talar om "individens frihet" och att "kan själv" är två ord som säger det mesta om hennes politik.

- Allt som någon kan göra lika bra eller bättre än kommunen ska också få göras av någon annan, säger hon.

Därför ska till exempel ishallen och Granbergsbacken säljas, städ- och vaktmästarsysslor privatiseras, friskolor släppas fram och privata alternativ inom såväl äldre- som barnomsorgen uppmuntras av kommunen.

- Alla som vill ska få starta egna alternativ. Sedan är det upp till marknaden att avgöra. Ju fler alternativ, desto nöjdare kunder, säger hon.

En annan central fråga är näringslivet och de 850 företag som finns inom kommunen.

- De flesta ensamföretagare i Leksand tjänar sämre än anställda inom vården, trots 70-80 timmarsveckor. Tyvärr kan vi inte förändra skattereglerna och minska byråkratin här lokalt i Leksand.

Stenberg sticker också ut hakan i fråga om alkohol:

- Det är bättre att servera öl under ordnade former än att det dricks i hemmen, i parker, eller på bussarna till hockeymatcherna i Leksand. Släpp alkoholen fri i stället, så att folk får lära sig att hantera den.

Hur ska kollektivtrafiken bli bättre i kommunen?

- Ja, slår byabussprojektet i Siljansnäs väl ut kan det mycket väl bli en fortsättning även i andra byar. Samtidigt tror jag aldrig att vi kan ersätta bilen fullt ut, tyvärr.

...och infrastrukturen?

- Näringslivet måste blomstra för att vi ska få in mer pengar till exempelvis vårt eftersatta vägnät. Men för att få hit fler tjänsteföretag måste vi ha bredbandsuppkoppling till byarna, och med andra aktörer än Telia skulle det gå snabbare.

...och nöjeslivet?

- Det är inte politikerna som ska bestämma över nöjeslivet utan de privata aktörerna.

Vilket parti skulle du rösta på om inte moderaterna fanns?

- Kd, vi står ganska nära var- andra.

Vem är kommunalråd 1 januari 2003?

- Helst skulle jag ju se mig själv på posten, men jag tror att Bo Pettersson sitter kvar.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons