Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk känner sig lurade"

Annons

- De etablerade politiska partierna har i viss mån lurat medborgarna när vi gick med i EU.

- Redan då var EU på väg mot en superstat där medlemsländerna skulle lämna ifrån sig mer och mer makt. Men den utvecklingen har partierna aldrig riktigt presenterat för oss medborgare. Jag tror att många vaknat upp nu och känner sig lurade, säger Mattias Norling, och tror att detta förklarar en stor del av junilistans framgång.

- De svenska medborgarna tycker nog att EU är bra när det gäller att samarbeta om ekonomi, miljö och handel. När det nu visar sig att man vill ta steg mot ett gemensamt försvar, gemensamma skatter och allt vad man diskuterar, så blir det protester. När då junilistan dyker upp och säger att vi tycker precis som ni, så är det lätt att visa sitt missnöje. Dessutom representerar de olika traditionella partigrupperingar och välkomnar alla.

Norling tror att framgången för de EU-kritiska partierna i parlamentsvalet mycket väl kan komma att bromsa upp EU:s utveckling.

- Men det är stor skillnad på de olika länderna. I Sverige, Danmark och Storbritannien är folket rätt kritiska. Mycket talar också för att det finns ett stort avstånd mellan politikerna och befolkningen i många av de nya medlemsländerna. Samtidigt som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien har mycket mer positiva tankar om EU-samarbetet.

Norling tror därför att det finns en klar risk för att EU-länderna delas upp.

- Jag tror det finns en risk att samarbetet kan splittras, och att det blir A- och B-lag i EU. Där vissa länder väljer att samarbeta allt djupare.

- Det är tydligt att Europaparlamentet inte räcker till som demokratisk kanal till medborgarna i Europa.

- Om vi ser på valresultatet ur det perspektivet behöver det inte innebära att samarbetet har blivit för omfattande och att vi har nått vägs ände, utan i stället kanske att vi behöver ett större demokratiskt inflytande över politikerområden där det i dag är kommissionen och ministerrådet som tar de avgörande besluten.

Han pekar på att valet till Europaparlamentet har som ambition att skapa en europeisk identitet.

- Det här valet har varit ett försök att få med medborgarna i EU, genom att samtidigt låta alla Europas medborgare rösta fram ett parlament. Men man har uppenbarligen inte lyckats speciellt bra.

- Personligen är jag inte överraskad över det låga valdeltagandet. Det är tydligt att folk fortfarande tycker att EU ligger allt för långt bort, säger Norling, som till vardags mest ägnar sig åt forskning som rör regional utveckling.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons