Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk i föreningen driver hetsjakt mot mig"

Annons

Karl-Erik Eriksson anser sig inte vara något bråkig person. Orsaken till bråken finns hos Samfälligheten.

- Jag håller bara på min rätt, säger han och förväntar sig att få bygglov för fritidshuset oavsett vad föreningsmedlemmar och länsstyrelse säger.

Det är inte bara marktvisterna i Risänget som Karl-Eriks Eriksson varit inblandad i. Han var det också i ett stort jaktbråk i Sundborn och i tvisten om vattenkraftsutbyggnad i Älvdalen.

- Eriksson använder sig av samhällets kostnadsfria myndigheter för att trakassera oss boende i området. Han hoppas på detta sätt att vi ska lägga oss, så han kan få sina önskemål tillgodosedda, skriver en av medlemmarna i Samfällighetsföreningen Risänget till byggnadsnämnden.

Är du en ovanligt bråkig person Karl-Erik Eriksson?

- Nej, men jag håller på min rätt och accepterar inte vålds- och mobbningstendenser, säger han.

Därmed anser Eriksson att det är samfälligheten som i stället gjort allt för att bli av med honom.

- Jag har sökt byggnadslov och förväntar mig att få det. Folk i föreningen driver hetsjakt mot mig och man kan ju inte låta pöbeln ta över, säger han.

Hans känslor för de protesterade medlemmarna kan anas i det svarsbrev han skrivit till byggnadsnämnden.

"Det är med såväl glädje som tacksamhet, överraskning och i viss mån förvåning min tilltänkta byggnation på min enskilt ägda mark tilldragit sig så stort och engagerat intresse" skriver han syrligt.

"Stavnings- och andra-, språkliga felaktigheter, förekommer i huvuddelen av handlingarna kommenteras ej" skriver han vidare.

Rädslan för att Eriksson kommer att störas av de övrigas bad- och båtliv betvivlar han inte. Han kommenterar det så här:

- Enär de själva har insikt i att det bad- och båtliv de medverkar i kan bli störande så kan de sannolikt också reducera störningarna eller helt eliminera dem.

Länsstyrelsens åsikt om att han inte får bygga i ett kulturminnesområde ger han inte så mycket för.

- Loppet var ju kört för det fornminnet redan på 60-talet när de tillät exploatering av området och länsstyrelsen borde sett efter det bättre, säger han.

Han utgör inget hot anser han då han i princip bara bygger upp den förmansbostad till gruvan som stod i slutet på 1800-talet på samma plats där han tänker bygga. Om någon hotar fornminnesfynden så är det i stället samfällighetsföreningen anser han.

- De använder en järnåldersgrav till soptipp där de kastar gamla möbler och dyligt. Och de eldar sopor och ris och häller i olja och annat jox i en skrädgrop från järnhanteringen, säger han.

Samfällighetsföreningens ordförande Ronny Janering förstår inte varför Eriksson kommer med dessa anklagelser nu.

- Det här är gammal historia och har inspekterats av länsstyrelsen och ärendet är utagerat för länge sedan, säger han.

Risbränningen pågår fortfarande men några kemikalier används inte, hävdar Janering.

- Och vi fick ingen erinran av länsstyrelsen om att vi gjorde fel som brände ris där, säger han.

- Men det finns ingen som helst laglig rätt för dem att elda eller kasta sopor på min mark vilket de gör, säger Karl-Erik Eriksson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons