Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk har blivit mer hänsynsfulla mot varandra"

Annons

Den 10 september förra året lämnade Johan Åberg New York, och såg stadens berömda skyline försvinna i horisonten. Ett dygn senare navigerade ett flygplan från samma flygplats rakt in i World Trade Center.

- Den elfte september håller jag mig undan höga byggnader, säger Johan från Mora, som nu bor och arbetar i New York.

Johan Åberg hade precis hunnit tillbaka till studierna på Hawaii, efter besök i Sverige och New York, när attacken inträffade.

- En av mina kompisar jobbade längst upp i den byggnad som träffades först. Han tog i dörrarna och skulle åka upp när det small till, berättar Johan.

Kompisen hade följt sin flickvän till hennes skola just den morgonen. Han blev lite senare än vanligt till jobbet, och det räddade hans liv. Alla kollegor som fanns på plats dog.

- Alla här känner någon som på något sätt drabbats. Därför är det rätt känslosamt den här veckan, säger Johan Åberg.

Sedan ett halvår bor han i New York och jobbar med kapitalförvaltning på Citygroup en halvtimme från Manhattan. Förut låg företaget intill Twin towers, i ett hus som rasade efter attacken.

- Många som jobbade här då har tagit ledigt på årsdagen. Det har varit minnesstunder i en vecka redan och det håller säkert på en vecka till, säger Johan.

- Det pratas mycket om att staden har förändrats. Och det märks faktiskt att folk blivit mer hänsynstagande mot varandra efter det som hänt.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons