Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk handlar på jobbet"

Annons

Polisen i Dalarna har hittills inte utrett något fall av storskalig försäljning av smuggelsprit. Men att den förekommer, både på arbetsplatser och på andra ställen, råder det ingen tvekan om.

- Nu har vi hört att butiksinnehavare blivit erbjudna att börja sälja alkohol "under disk". Till exempel ta emot en pall starköl i månaden, säger Mats Jonsson.

Hur stor omfattning den illegala sprithandeln i länet har, vet inte polisen. Men resultatet av tidningens undersökning - 44 procent av dalfolket har köpt smuggelsprit det senaste året - förvånar inte Mats Jonsson.

- Det här bekräftar bara de farhågor vi haft..., säger han.

Enligt Mats Jonsson har problemet blivit värre sedan införsel- reglerna ändrades vid nyår. Att utländska lastbilschaufförer säljer medhavd öl och sprit på stora arbetsplatser är dock ingen nyhet.

- Men nu kanske man tar med sig större kvantiteter, säger Mats Jonsson.

Enligt dalapolisen rör sig mycket av den illegala sprithandeln i länet just omkring arbetsplatserna.

Försäljningen som de utländska lastbilschaufförerna står för, brukar dock inte vara särskilt organiserad.

- Men ju mer regelbunden utlandstrafik, desto bättre "rutiner", säger Mats Jonsson.

En annan vanlig variant är att några jobbarkompisar turas om att göra resan till ett billigare spritland någon gång i månaden. Där packas skåpbilen full.

- Eller också får man det hemkört i stora partier på en lastbil. Sedan packas det om i mindre bilar och körs ut, säger Mats Jonsson.

På många arbetsplatser är klockslaget och platsen för försäljningen välkända:

- Alla vet att klockan 14 på fredagar, då kommer spritbilen till personalparkeringen. Kunderna rusar ut, öppnar sina bagageluckor och bär över varorna. Allt går väldigt fort, säger Mats Jonsson.

Frågan är då vad polisen kan göra. Resurserna är inte hur stora som helst och sprithandeln måste ju vägas mot annan brottslighet.

- Men visst kan vi sätta in resurser. Det går att göra på många sätt, till exempel punktinsatser mot langare, säger Mats Jonsson.

Ett stort bekymmer för polisen är att folk inte är särskilt intresserade av att prata om den här verksamheten.

- De är nöjda och glada över att kunna köpa billig sprit, säger Mats Jonsson, som tycker att spritkunderna faktiskt borde lyfta blicken från sin egen plånbok och tänka till.

- Större tillgång på alkohol ger större konsumtion, vilket ökar samhällets kostnader på många sätt, inte minst inom vården. Våldsbrotten blir fler och framför allt är det många ungdomar som far illa, säger Mats Jonsson.

- För du in en massa sprit för att tjäna pengar, så spelar det ingen roll om det är en 16-åring som står där med en hundralapp i handen och vill köpa. Smuggelspriten är lättillgänglig, billig och ingen kontrollerar några åldersgränser.

Det hela har också en annan sida. I ljusskygga men lönsamma branscher behöver man inte leta länge förrän man stöter på tungt kriminiella organisationer och syndikat.

- Det är klart att de vill vara med och tjäna pengar på den här marknaden. Sedan investeras vinstpengarna i narkotika och andra otrevliga sammanhang, säger Mats Jonsson.

Han skulle vilja att spritkunderna frågar sig om de verkligen vill bidra till ett samhälle där man livnär sig på brott.

Intresset från den undre världen gör också att Mats Jonsson tycker att det är en synnerligen dålig idé för en vanlig Svensson att börja syssla med spritsmuggling i större skala:

- Man kommer att få problem förr eller senare. Några nya aktörer på banan tillåts inte. Och i den här branschen skyr man inga medel...

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons