Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på vardagsbrottsligheten

Annons

Ett förslag har lagts fram till omorganisation av polisen i Dalarna som innebär att utredare och ordningspolis skiljs åt mer än i dag. Det chefskap som bygger på operativa kunskaper och erfarenheter får träda tillbaka för det mer administrativt inriktade chefskapet.

Det innebär att verksamheten centraliseras och att person- och lokalkännedom minskar. Den förebyggande verksamheten prioriteras ned. Organisationen för polisen i Dalarna måste i stället inriktas på att lägga större tyngd vid polisverksamhet i yttre tjänst. Likaså måste ett ledarskap där operativ kunskap, ledarförmåga och social kompetens ges större utrymme och värderas högre än som nu sker.

Det är viktigt att driva frågan om att det ska finnas poliser och minst en polisstation i varje kommun i Dalarna. Ett ökat fokus måste läggas på vardagsbrottslighet och ett långsiktigt förebyggande arbete där man når och skapar förtroende bland annat hos ungdomar som kan vara litet stökiga.

Nu behövs en ordentlig debatt och ett alternativ till den framtida polisorganisationen i Dalarna. Att Falucentern har ställt sig bakom min motion i frågan är ett steg i rätt riktning. Men var står övriga partier?

SVEN-OLOF HÄGGLUND (C)

Mer läsning

Annons