Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på läkemedelsnotan

Annons

Jag jobbar som läkare på akuten i Avesta och många med mig kan inte se logiken i att stänga akutmottagningar och vårdplatser när Avesta lasarett alltid hållit sin budget bra.

Notan för läkemedel i Sverige har dubblerats på tio år.

I Dalarna har kostnaden för läkemedel stigit från 548 miljoner kronor år 2000 till 657 miljoner kronor år 2003. En ökning med cirka 36 miljoner.

Konsekvensen av skenande läkemedelskostnader blir stängda akutmottagningar och färre vårdplatser då budgeten inte går ihop. Borde inte konsekvensen i stället bli restriktioner för läkemedelsförskrivningen och eventuellt lokala budgetar för läkemedelsförskrivning för den enskilda vårdcentralen, avdelningen, mottagningen etcetera?

Om kostnaden för läkemedelsförmånen sänktes till en nivå vi hade för två år sedan hade sparkravet för Dalarna uppfyllts och akutmottagningarna i Avesta och Ludvika hade förblivit öppna och antalet vårdplatser i Dalarna hade kunnat hållas oförändrat.

Ett företag stänger väl inte en verksamhet som håller budget för att finansiera en verksamhet som går med mer och mer förlust för varje år. Ett sådant företag hade snart gått i konkurs, vilket också händer med landstinget om nuvarande sätt att styra får fortsätta.

Varför inte ta in en extern konsult, vilket stora företag gör när verksamheten inte går bra.

Magnus BIom,

legitimerad läkare

JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Mer läsning

Annons