Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fogdefasoner i Leksand

Annons

Leksand Vatten AB tar hand om kommunens avfall. I vårt fall för vår gård i Grytnäs. För denna service tar man ut en grundavgift på 415 kronor per år. För brännbart avfall är årsavgiften 357 kronor. För komposterbart avfall är årsavgiften 395 kronor.

Detta är priset även för oss som tillbringar sammanlagt cirka två månader i byn om året, generöst räknat.

Sedan 18 år äger vi en familjefäbod i kommunen. Dit åker vi för tillsyn, skötsel och gräsklippning. Det eventuella skräpet från medhavd matsäck är inte mer skrymmande än att vi tar med oss det. Någon övernattning har inte skett under de här åren.

Nu är vi ålagda en grundavgift för "avfall under sommarperiod på 415 kronor även för fäboden. En service som varken existerar än mindre utnyttjas. Men två mil bort finns avfallsdepån som vi kan utnyttja blev motiveringen på vår förfrågan om avgiften.

Men varför ska vi behöva betala dubbelt för att ha tillgång till depån i Limhagen? Det är ytterst pinsamt att Leksands kommun tillgriper dessa fogdefasoner! Men intet ont som inte för något gott med sig. Tillkomsten av Limhagendepån var en nödvändig anläggning för en anständig skötsel av kommunens sopor. Vi har mött hjälpsam och professionell personal de tillfällen vi besökt depån.

En grundavgift per hushåll är rimlig. Två avgifter är en bekräftelse på nära nog inkompetena ansvariga för miljöpolitiken och ekonomin i kommunen. Var finns de kreativa, framtidstänkande, aktiva kommunalpolitikerna i Leksand?

Grytnäs Barbro Ersdotter

Mer läsning

Annons