Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar

Annons

83 år fyller den 27 mars Edith Danielsson, Örabergsvägen i Grängesberg. Hon är bördig från Danmark. Den 1 maj 1947 kom hon direkt från Köpenhamn till Ludvika för att arbeta vid Wikbergs konditori.

Ett par år senare öppnade hon en syateljé på Skolgatan 6. Kunskaperna i sömnad hade hon med sig i bagaget från Danmark där hon lärt sig yrket på ett stort varuhus i Köpenhamn. Edith Danielsson lämnade syateljén efter tio år och flyttade med sin make till Sunne.

Han hade fram till dess arbetat som försäljare vid Hendebergs i Ludvika och fick möjlighet att öppna en egen butik i Värmland. Familjen blev kvar 18 år i Sunne.

Under de åren var Edith aktiv inom IOGT-NTO som studieledare i 15 år. Dessutom ledde hon kurser i batik och porslinsmålning samt i dans- och teater för ungdomar.

Efter att maken insjuknat i TBC och fått förtidspension, flyttade de tillbaka till Ludvika. De bosatte sig i Gonäs där maken övertagit sitt föräldrahem.

Edit Danielsson fick arbete på posten och sedan på Konsum i sju år. Innan hon gick i pension hade hon även hunnit vara dagmamma i Gonäs.

Jubilaren, som numera är änka, har under åren gjort insatser för många, men i det tysta. Fortfarande hjälper hon till, pigg och glad med sitt danska gemyt i behåll.

Ett bra exempel på detta var när ett av hennes fem barnbarn nyligen skulle gifta sig. Som gammal sömmerska ryckte hon in och hjälpte sitt barnbarn att sy bröllopsklänningen.

Mer läsning

Annons