Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar

Annons

85 år fyller Ellen Hansson, Stackmora, den 17 januari.

Ellen är född i Ore socken.

Vid 13 års ålder började hon arbeta på bondgård i södra Dalarna. Hon arbetade som piga med 15 kronor i månaden som lön. I arbetsuppgifterna ingick att mjölka kor morgon och kväll och att hjälpa till både med slåtter och hushållsgöromål.

Hon kom sedan till Stackmora, där hon träffade sin blivande make, Anders Hansson, populärt kallad "Josef". Tycke uppstod och de gifte sig 1944. De fick tre barn, varav ett är i livet.

Under många år skötte Ellen hushållet på bästa sätt.

Paret köpte också in älghudar och iordningställde dessa. Det fortsatte Ellen sedan med på egen hand efter makens död 1976. Först 2004 upphörde hon med den uppgiften.

Hemmet blev därför ett centrum för alla i byn. Älgjägare och ensamstående i alla åldrar kände sig välkomna och kaffepannan stod alltid varm på spisen.

Stora mängder hudar har passerat Ellens händer. Hennes arbete har rönt stor uppskattning bland Orsas och Moras älgjägare.

Bärplockning har också varit hennes passion. Hon gick fram som en slåttermaskin över hyggena och hon sålde stora mängder lingon, som gav ett gott extra tillskott till hushållskassan.

Att förena nytta med nöje har varit ett av hennes livsidéal.

Mer läsning

Annons