Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

80 år fyller den 29 augusti direktör Bertil Lind, Sälen. Bertil Lind är en av pionjärerna i utbyggnaden av Sälenfjällen. Det var han och familjen som grundade skidanläggningen Lindvallen, som senare kommit att växa till den börsnoterade skidturismkoncernen Skistar med anläggningar i Sälenfjällen, Åre, Vemdalen och norska Hemsedal.

Bertil Lind är född och uppväxt i Sälen. I unga år var han med sin far Ludvig Lind och byggde sportstugor i Transtrandsfjällen. Efter militärtjänsten körde han timmer en tid åt olika skogsbolag innan han tillsammans med hustrun Elisabet satsade på att bygga upp Lindvallens hotell och Restaurang med skidbackar och liftar vid Sälsätern. I Sälenbackarna var han också verksam som skidlärare. På 1970-talet såldes Lindvallen till de skånska entreprenörsbröderna Paulsson (Peab) som drivit utvecklingen vidare och med Lindvallen i Sälen som språngbräda skapat en jätte i branschen.

Under 1970-talet var det Bertil Lind tillsammans med kompanjonen Torsten Widing som byggde upp och etablerade den alpina skidanläggningen i Stöten, där det sedan arrangerades stora tävlingar med alpina världscupen 1990 som höjdpunkt.

Sedan ett par år tillbaka bor Bertil i Bompabackens servicehus i Transtrand.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons