Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

80 år fyller i dag Milos Buchar, Prästhyttans gård utanför Hedemora. Han är född i Kutna Hora i Tjeckien. Till Sverige kom han 1948 efter Pragkuppen i forna Tjeckoslovakien. 1950 avlade Milos gymnastikdirektörsexamen vid Gymnastiska centralinstitutet, i Stockholm. När Milos studerade i Stockholm var han en av landslagstränarna i gymnastik.

Sin lärarbana påbörjade han i Älvdalen, men flyttade efter några år till Huskvarna, där han verkade som idrottslärare i grundskolan och gymnasiet fram till sin pensionering 1983. Som idrottslärare var han mycket intresserad av föreningsarbete i olika former. Under 1970-talet arbetade han som idrottskonsulent vid länsskolnämnden i Jönköpings län.

Under sin aktiva tid dömde han basket på internationell nivå, var skidlärare och windsurfinginstruktör. Milos har belönats av Riksidrottsförbundets nål i guld, Svedelius medaljen och andra utmärkelser för sin verksamhet i svenskt idrottsliv och intresse för ungdomsarbete. På fritiden umgås han gärna med hela familjen samt förstärka dessa upplevelser på vintern med slalom och golf på sommaren.

60 år fyller i dag Gunilla Johansson, Västermoren, Smedjebacken.

Mer läsning

Annons