Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar

Annons

100 år fyller den 7 juni Anna Kjellberg, Bruksgatan 7, Falun. Hon är född i Marnäs i Enviken. 1922 flyttade Anna till Vika och gifte sig med Oskar Kjellberg 1924.

Anna arbetade i skolan i Vika där hon först skötte städningen och senare skolbespisningen.

1967 flyttade Anna till Hälsinggården.

Sedan tre år bor hon på Korsnäsgården.

100-årsdagen firar hon tillsammans med familjen som numera rymmer fem generationer.

90 år fyller den 5 juni Karl Stunis, Utanmyra, Sollerön. Under 40 år har han hållit uppsikt över isen på Siljan för SMHI:s räkning.

Han har även under flera årtionden hjälpt till att fylla Siljan med ädelt innehåll.

Det handlar om den 5 juni som fyller .

Jubilaren är född och uppvuxen på den gård han alltjämt bebor, även om huset så småningom blivit både större och modernare än den gammelstuga där han rantade omkring som liten.

Något stenkast från hemmet byggdes fiskodlingen upp där fiskyngel producerades för senare kompensera det sämre fiske som orsakades av utbyggnaden av vattenkraften i Österdalälven.

I fiskodlingen jobbade Karl Stunis under 30 år och hann under den tiden se och lära det mesta om fiskodlingskonsten.

- Den största öring jag hållit i mina händer vägde 8,3 kilo. Det var en hane fångad i Säs och när jag släppte tillbaka den i Siljan for den iväg som en torped mot djupare vatten, berättar han.

Parallellt med fiskodlarjobbet har han varit isobservatör för SMHI:s räkning under 40 år. Rapporterna har gällt isläget på Siljan och Karl Stunis säger att han noterat att istjockleken tunnats ut under senare år. Från 70 centimter under de riktiga vintrarna längre tillbaka till bara halvmetern de senaste tio åren.

- Det är väl klimatförändringarna som visar sig på det viset, anser han.

När Sollerön var egen kommun inledde Karl Stunis en kommunalpolitisk era som sedan fortsatte i storkommunen Mora. Han var bland annat ordförande i hälsovårdsnämnden för centern och satt i kommunalfullmäktige på Sollerön.

I Mora kommun nöjde han sig med att jobba i hälsovårdsnämnden innan han 1986 lämnade kommunalpolitiken.

Jubilaren har varit starkt kritisk till lokaliseringen av reningsverket på Sollerön och för att skaffa sig korrekt argumentation har han plöjt igenom en hel del fakta- och juridisk litteratur, inte utan framgång.

- Skriver man inlagor till domstolar och myndigheter måste man vara påläst, är hans uppfattning.

Han har varit med och byggt en modell av stolphus från vikingatid som finns utställt i vikingamuseet på ön. Där finns även en funktionsduglig vikingatida vävstol som han varit med och konstruerat.

Karl berättar att han och makan Margit alltid gillat att resa och tillsammans har de gjort åtskilliga utlandsresor.

- Fast med senare tiders terrordåd har vi blivit mera restriktiva med resandet. Här i Utanmyra känner vi oss dock ganska trygga, säger en förvånansvärt pigg och alert 90-åring som på födelsedagen den 5 juni bjuder in till öppet hus i Utanmyra bystuga.

60 år fyller den 5 juni valsverksarbetaren Bo Svedlund, Säter. Han är född i Mårtensgård och flyttade som fyraåring till Kullsveden söder om Säter. Numera bor han i Nämnsbo och han har varit Säter trogen hela sitt liv.

Redan innan han gått ut åttan i skolan hade han hunnit med att arbeta, två somrar på Säters ångsåg och en sommar i kemikalieaffären. I tre år arbetade han vid Bröderna Lindqvists mekaniska verkstad i Säter och jobbade sedan med byggnationer, men de senaste 32-33 åren har han arbetat vid SSAB i Borlänge.

Han är känd i Säter för de knivkurser han lett under drygt tio år. Han har gjort många knivar och deltagit i knivutställningar på olika ställen.

Jakt är ett stort fritidsintresse och hela höstarna spelar jakten en viktig roll i hans liv. Hundar är ett annat intresse och dessutom gillar han att åka motorcykel. Som ung tog han motorcykelkörkort, men för fem-sex år sedan fick han ett "återfall".

Födelsedagen firar han tillsammans med familjen och nära vänner.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons