Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar

Annons

90 år fyller den 4 juni Anna Margareta Axelsson, Trollebo, Borlänge. Hon är född i Garpenberg och uppvuxen i en syskonskara på fem barn. I unga år arbetade Anna som hembiträde i Garpenberg och sedan i Säter. Hon var också värdinna och säterjänta i Säterdalen.

1939 gifte Anna sig med Erik Axelsson. Makarna fick tre barn, Bengt-Erik, Nils Lennart och Karl-Gunnar.

Tillsammans öppnade Anna och Erik en tobaksaffär i Säter. I början på 1950-talet bytte de bransch och öppnade en Esso-mack i centrala Säter. Anna var då en av mycket få kvinnor som arbetade på en bensinstation. Macken bestod först av en servicestation, men makarna Axelsson byggde på 60-talet först till en restaurangdel och senare även ett motell.

Anna Axelsson arbetade hela tiden i familjeföretaget men hann även köra bilrally med framgång. Hon har flera blänkande bucklor somn vittnar om detta hemma på hyllan.

1969 hyrde makarna ut macken i Säter till Esso och köpte macken i Trollebo utanför Borlänge. Här bor Anna i dag. Den rörelsen finns kvar i familjen och drivs av sonen Nils Lennart. Anna har upp i hög ålder deltagit i arbetet på macken men idag kopplar hon av med att lösa korsord och är mycket road av att se sport på tv. I unga dar ägnade sig Anna åt orientering.

Anna är änka sedan 1990.

90-årsdagen firar Anna hemma med barn, barnbarn, släktingar och vänner.

80 år fyller den 5 juni Britta Krus, Strandbackvägen 48, Dala-Floda.

Vid 15-års ålder började Britta på Törnholns ålderdomshem i Dala-Floda som biträde. Året efter blev det kockkurs på "Slottet" i Älgberget. Över vintern fortsatte hon som kocka i Floda-skogen bland annat vid "Stockholmsbaracken" och vid "Dödens dal". 1949-1950 återvände hon till Törnholn, först som biträde och senare som kokerska. Här blev hon kvar fram till pensionen. Men dessemellan var hon barnflicka hos en kusin i Kölingared i Småland i ett år.

Hennes fritidsintressen är stugan vid Närsen, hemmet, bakning och matlagning. Britta gillar även att bada på sommaren.

60 år fyller den 5 juni Per Eric Björklund, Granstigen 3, Grycksbo. Han är född och uppväxt i Grycksbo.

Efter många år som kartongfabrikör jobbar han nu som säljare åt Br. Ljungbergs Tryckeri AB, som köpte Kartongfabriken Grycksbo AB.

Per Eric har många strängar på sin lyra:

Ordförande i Grycksbo Kyrkoråd samt ordförande i Sv. Handikappidrottsförbundets längdskidkommitté. Han är också styrelsemedlem i Dalarnas HIF och medlem i en rad andra föreningar.

Med villa och trädgård och därtill nyvunna intresset taxen Felix fyller han sina dagar väl.

Födelsedagen firar han och familjen med öppet hus för släkt och vänner hemma på Granstigen.

60 år fyller den 5 juni Sven Wiklund, Åsgatan 1, Borlänge. Sven har tidigare arbetat som chaufför i Malungs Express. Numera är han bosatt i Borlänge och arbetar med vad han beskriver som lite av varje.

På fritiden tycker Sven om att titta på fotboll. Jubilaren tar också gärna en och annan skogspromenad.

50 år fyller den 4 juni Gunnar Eriksson, Ingelsbo 1, Garpenberg. Gunnar är verksam som lantbrukare och tog redan som 19-åring över föräldragården. Sedan mer än tio år har han varit ordförande för LRF-avdelningen i Garpenberg och i Mellanskogs förtroenderåd samt aktiv i hembygdens folkdanslag.

Födelsedagen firar han bland annat tillsammans med sina fem barn som kommer hem för att fira sin pappa.

Mer läsning

Annons