Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

80 år fyller den 1 juli Olov Hörnaeus, Källtorpsvägen 31 B i Falun. Olov är född och uppväxt i Vikmanshyttan. Under andra världskriget, hösten 1941, påbörjade han tekniska studier vid gymnasiet i Norrköping. Vid den tiden var Norge ockuperat av tyskarna och Sverige var tvunget att räkna med att en mobilisering skulle kunna bli aktuell. Vid den första studiedagen fick eleverna ställa upp i troppar på skolgården och transporterades till en skjutbana för att hämta gevär och övningsskjuta under militär ledning. Under kriget var det brist på bränsle och de som var födda 1943 blev inkallade till skogsarbete. Vid det arbetet blev Olof svårt skadad.

Efter kriget ingick han i konstruktionsteamet vid Hedemora verkstäder där bland annat djuptrycksmaskiner, pappers-, papp- och eternitmaskiner ugjorde en stor del av tillverkningen och som innebar kundkontakter och resor till andra länder för att sätta igång fabriker runt om i världen.

50 år fyller den 1 juli Tore Säfström, Gråbergsvägen, Ludvika. Han är bördig från Docksta och arbetade i fem år som gruvarbete i Blötberget fram till att gruvan lades ner.

I dag är han bryggeriarbetare vid Spendrups i Grängesberg.

Tore var en av de drivande krafterna när Road 66 Squaredancers bildades i Ludvika för snart nio år sedan. De två schäferhundarna och två undulaterna ligger honom nära om hjärtat.

Samma sak gäller amerikanska bilar. När han får pyssla och skruva för att sedan glida iväg på en crusing eller ett veteranrally med sin och sambons Pontiac Chieftain -56, då trivs Tore som allra bäst.

50 år fyller den 1 juli Karl-Olof "Kalle" Nyström, Södra Grönalidsvägen 12 i Vansbro. Han är född och uppväxt i Gopshus utanför Mora. Vid 18 års ålder gick han till sjöss och gick i land tre år senare. Kalle har arbetat inom många olika yrkesområden bland annat med bilar, som snickare, trädgårdsanläggare och allt i allo på Tomteland och under sex år var han bonde. Numera arbetar han som vägarbetare vid Vägverket.
Innan Kalle flyttade till Vansbro för fyra år sedan var han bosatt i Kättbo, där han fortfarande tillbringar mycket tid.
På fritiden bygger han på en husbil, fiskar, går på auktioner och loppmarknader och är intresserad av djur och natur.
Han är medlem och arbetar med dragspelsstämman i Johannisholm.
50-årsdagen firar han i hemmet tillsammans med familj och vänner.

40 år fyller den 30 juni Marita Björk, Stormyrvägen 45 i Mora. Marita är född och uppväxt i Falun. Efter gymnasietiden flyttade hon tillsammans med sina föräldrar till Garsås. Under några år bodde hon bland annat i Rättvik och i Sundsvall, där hon arbetade i affär. För fyra år sedan flyttade hon till Mora och utbildade sig till undersköterska. Sedan ett och ett halvt år tillbaka, arbetar hon på Tomtebogården. Sin fritid ägnar Marita åt sin hund och att åka på bilbingo.

Mer läsning

Annons