Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

90 år fyller den 5 augusti Birger Aspelin, Färjbacksvägen 23 i Gagnef. Birger är född i Arvslindan och växte upp på Älvåsen i Borlänge, där föräldrarna byggt sig ett hus. Birger som var äldsta barnet fick tidigt hjälpa till hemma. Fadern, som arbetade på Domnarvets järnverk insjuknade i så kallad stendammslunga och avled 41 år gammal. Modern, som blev ensam med en skuld på huset och tre barn att försörja, lät tioårige Birger gå runt i stugorna som gårdfarihandlare och sälja saker som modern tillverkat, vävda band, mattor och liknande. För att Birger skulle få en mer stadigvarande inkomst ordnade modern anställning åt honom i herrekiperingsbutiken Gustaf Bergkvists Eftr. Månadslönen var då 20 kronor. Birger var 12 år och fick hoppa över fortsättningsskolan för att hjälpa till med familjeförsörjningen. Hans första uppgift på den nya arbetsplatsen bestod i att såga upp gammalt affärsgolv ute i en vedbod på gården. Efter ett år i den affären kom Birger till Carl Anderssons Herrekipering där han blev kvar i tio år. Carl Andersson var en sträng, men bra läromästare och Birger fick god skolning i konsten att sälja kläder och göra inköp. Från Carl Anderssons gick Birger till Gerhard Söderbergs Herrekipering. Här arbetade Birger som inköpschef till 1955 då han fick anställning som representant hos Ab Schwartzman&Nordström, Tigerfabriken.

1965 återvände Birger till hemstaden och öppnade Aspelins Herrkläder AB i det då nybyggda Bragehuset. Affären drivs nu av sonen Lars och hans hustru Alva.

Birgers stora fritidsintresse har genom alla år varit sport och idrott. Han har deltagit i 29 Vasalopp, det sista vid 86 års ålder. Birger har cyklat tio Vätternrundor, sprungit fyra Lidingölopp och cyklat 30 lopp runt Siljan och erövrat idrottsmärket En svensk klassiker som folkpensionär. Han är också medlem i Borlänge Rotaryklubb.

Högtidsdagen firas med öppet hus i hemmet i Gagnef.

Bild finns

75 år fyller den 4 augusti Bo Falk, Hvilan 4A i Rättvik. Han är född i Övertorneå. utbildade sig till civilekonom och har även en pol.mag-examen. Han har jobbat som auktoriserad revisor och var då delägare i Reveko AB. 1989 startade han eget företag med inriktning på rådgivning i ekonomiska frågor. På fritiden ägnar sig Bo Falk åt familjen och motion tillsammans med dvärgschnauzern Euro. Han är även aktiv i föreningslivet och medlem i moderaterna i Rättvik, stödmedlem i IK Jarl och Nedansiljans brukshundsklubb.

75 år fyller den 4 augusti Lennart Lindström, Enbackavägen 50 i Gustafs.

Lennart är född i Stora Tuna. Innan pensionen arbetade han som entreprenör inom väg och vatten, som ägare till ett av Gustafs grustag, Orråsen. Lennart är en glad filur som fortfarande har glimten i ögat.

Han tycker om att se på motorsport. Tidgare spelade han mycket bridge.

Han reste en del i sällskap med sin fru Gun, som i år fyller 79 år.

Mer läsning

Annons