Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

90 år fyller i dag Karl Björkman eller Vins-Kalle som han kallades som ung.

Han är född i Vinsgården i Linghed som nummer sju av elva syskon. 1941 gifte han sig med Märta Lindgren och bildade familj. 1948 flyttade familjen till Enviken och övertog Märtas fädernegård. Fem barn föddes i familjen Björkman och idag har Karl elva barnbarn och nio barnbarnsbarn som gärna träffar och/eller hör av sig till morfar/farfar/gammelmorfar.

Under ofredsåren på 1940-talet var Karl inkallad i flera omgångar och kan berätta om diverse upplevelser, sorger, glädjeämnen och kamratskap. På den tiden var han också en duktig skidåkare och orienterare. Vid ett tillfälle "spöade" självaste Mora-Nisse.

Karl Björkman har ända sedan ungdomen varit aktiv i IOGT. I slutet på 1930-talet och början på 1940-talet var han en av medlemmarna i sånggruppen Linghedspojkarna och på 1950-talet var han med i flera nyårskabaréer i Enviken. Karl har också varit aktiv inom Svenska kyrkan och varit en trogen kyrkobesökare. Under flera år var han kyrkvärd i Envikens församling.

Karl Björkman har varit en skogsmänniska och en duktig hantverkare. Han har arbetat i egen skog med huggning och framkörning av virke med häst. Skogen har också varit hans rekreation alla årstider med skidåkning på vintern, fiske vår och sommar, bärplockning och älgjakt under hösten. I ungdomen arbetade Karl som snickare och på 1960-talet utbildade han sig till knuttimrare och byggde sedan ett tiotal timmerhus.

Något av det bästa han vet är att umgås barn i alla åldrar. Då kommer barnasinnet fram med allehanda upptåg och idéer. Det är åtskilliga barn som under årens lopp fått vara med om, när han med täljknivens hjälp, tillverkat visselpipor och vattensprutor av björk, sälj eller rönn. Flera har också fått vara med om när han snickrat propellrar och båtar eller byggt vattenhjul i någon bäck.

Karl är fortfarande duktig på att komma ihåg och deklamera långa dikter. En del av dikterna har han skrivit själv, de handlar om allt ifrån beredskapminnen, älgjakt och andra naturupplevelser till samhällsfrågor.

Allehanda idrott har intresserat Karl genom åren, de sista tio mest framför TV-rutan. Ett av barnbarnen som arbetar i Australien skickade förra veckan ett paket till sin morfar med en keps från Australien open och en inträdesbiljett med autograf och hälsning till 90-åringen från Jonas Björkman. Kul och fyndigt av Anders att ordna något sådant.

Tråkigt nog så bröt Karl benet för 3 veckor sedan och har varit med om en mycket stor operation. Han måste därför ta det lite lugnt på 90-årsdagen. Någon helikoptertur, som han önskat sig i födelsedagspresent, kan det inte bli och heller inget öppet hus som var planerat. Båda dessa aktiviteter får vänta till sommaren. Barn, barnbarn och barnbarnbarn kommer dock och hälsar på, så tårta och lite firande lär det nog bli på Lyssfallet, där Karl bor i dag.

Mer läsning

Annons