Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

95 år fyller den 8 februari Margit Eriksson, Tallbacken, Älvdalen. Hon är född och uppvuxen på Tägtgården i Liden, där hon har bott och arbetat på gården i hela sitt liv, tills hon som 94-åring flyttade till servicehemmet Tallbacken.

Efter lanthushållsskola och giftermål övertog hon och maken Erik så småningom gården.

Margit är intresserad av hemmet, familjen, gården och djuren. Som ung var hon en typisk hästflicka. I många år var hon aktiv medlem i gymnastikföreningen till vars övningar hon vintertid, efter kvällsmjölkningen, tillsammans med en väninna åkte skidor över Nässjön.

Det bästa hon visste tidigare var att sommartid vistas i Balzers fäbodar tillsammans maken och djuren.

70 år fyller den 7 februari Alf Jansson, Kopparbergsvägen, Grängesberg. Han är en genuin ortsbo som fötts och (nästan) hela tiden verkat på hemorten. Dock är han ovanlig såtillvida att han aldrig varit gruvarbetare.

Efter folkskolan på Västra och två år i realskolan började han visserligen vid Grängesbergsbolaget, men på dess byggnadsavdelning som hantlangare. Efter två år vid bolaget blev det ett par år vid LM Eriksson och ett gästspel vid Asea innan han blev "kraftkarl", vilket han sedan skulle förbli ända fram till pensionen.

Först var han anställd vid Gränges kraft, därefter vid Ludvika kraftverk och slutligen vid VB Energi.

1979 blev ett viktigt år för både honom och Grängesberg som turistort. Då var han med och grundade lokmuséet.

- Jag kunde aldrig drömma om att det skulle komma att bli en sådan positiv utveckling, säger han.

Fram till i dag har han varit med på runt 100 utflykter med olika veterantåg från museet. Oftast som konduktör i stilig uniform, alltid som en allt-i-allo, redo att rycka in varhelst så behövs. På senare år har han även varit ansvarig för feriearbetande skolungdomar på anläggningen.

Hans namn är också nära förknippat med Grängesbergs marknad. Hittills har han varit IFK behjälplig vid 32 marknader, numera även som kassör.

Alf har ett stort intresse för hembygdens historia och är sedan cirka tio år ledamot i Hembygdsgillets styrelse. Vidare är han ordförande i den förening som ansvarar för Lombergets vattenhjul.

Kommunens hembygdsföreningar har en samarbetskommitté och kassör där är, just det, Alf. Dessutom leder han varje måndag studiecirkeln Gamla Grängesberg. Fotografier fascinerar honom, men då ska det helst vara gamla.

När han någon gång vill koppla av från gamla lok och uppdrag, gör han det gärna med att fiska.

- Och genom att träffa mina två förtjusande och simmande barnbarn, båda tjejer, tillägger jubilaren.

Mer läsning

Annons