Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

98 år fyller den 9 augusti Alida Johansson, Villavägen 16 i Stora Skedvi. Alida är äldst i Stora Skedvi. Hon föddes i Gustafs och flyttade två år senare till Stora Skedvi i samband med att föräldrarna köpte en gård i Norrby. Alida fick tidigt böra hjälpa till med sysslorna på bondgården.

Alida gifte sig med Erland Johansson och blev husmor på Gladsgården. Hon blev änka 1964 och bodde då kvar på gården, som övertagits av sonen. Alida fortsatte att arbeta på gården fram till att hon fyllde 90 år. Då flyttade hon till dottern i Kyrkbyn.

Alidas stora fritidsintresse är handarbete i alla former, som virkning, stickning, broderi och vävning. Många är de alster som hon gjort under årens lopp.

I ungdomen tyckte Alida om att dansa. Hon var med i Stora Skedvi folkdanslag från dess start 1924. Hon kan också redogöra för släkthistorien under ett antal generationer hos de flesta gårdarna i Stora Skedvi. Trots sin höga ålder följer hon intresserat med i vad som händer i Sverige och övriga världen.

Födelsedagen firas i lugn och ro med den närmaste familjen.

80 år fyller Arne Mogensen, Nybrogatan 8 A i Falun, den 10 augusti. Arne är född i Falun, på Morbygden, och tillbringade de första åren i stan, men i mitten av 1930-talet flyttade han med föräldrarna till Stockholm. Efter många år i huvudstaden blev längtan till barndomsstaden för stor och i början av nittiotalet fick flyttlasset tillbaka. Genast efter flytten stötte Arne och hans fru Marianne på en björn i skogarna utanför Falun och lyckades fotografera den. Bilden publicerades på förstasidor i dalatidningarna och signalerade till gamla bekanta att Mogensens flyttat hem.

Arne Mogensen utbildade sig till civilingenjör på KTH i Stockholm med specialisering på elektronik och matematik. På KTHs förslag publicerades hans examensarbete som hette A general theory of reactive non-decipitive E-sections.

Så småningom blev han chef för Televerket Instrument, den del inom Televerket som ansvarade för den elektroniska utrustningen.

Fritiden har ägnats åt skidåkning och vandringar, gärna i Alperna där han bestigit många toppar genom åren. Som en sann dalason har han också åkt Vasaloppet och längtar till det skidspåret varje första söndag i mars. Skidåkningen är fortfarande ett viktigt inslag i pensionärslivet liksom cykelturerna på sommaren.

Åttioårsdagen firas med släkt och vänner i Falun. Förutom de tre barnen kommer naturligtvis alla de släktingar som Arne alltid varit mån om att hålla kontakt med.

Mer läsning

Annons