Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

80 år fyller den 24 februari Gunnar Sundin, Dormsjö 27, Garpenberg. Han är född och uppvuxen i byn Arvet. När Gunnar var 13 år gammal började han arbeta i skogen tillsammans med sin pappa.

Läraren och prästen i byn ansåg att Gunnar var mycket begåvad och övertalade föräldrarna att låta honom tillsammans med andra elever studera vid NKI-skolan.

Efter två och ett halvt års studier avlade han realexamen som privatist 1946. Betygen var så goda att han förekom i NKI-skolans reklam.

Han utbildade sig till folkskollärare och tog examen 1952 i Linköping. Gunnar trivdes med samvaron med eleverna men inte med undervisningsmetoderna som upplevde som påtvingade och började studera waldorfpedagogik och antropsofi på sin fritid. Han fick en tjänst vid Dormsjöskolan utanför Hedemora, för psykiskt handikappade barn, där man försökte genomföra antroposofisk läkepedagogik och hade en antroposofisk grundsyn på människan.

Gunnar intresserade sig tidigt för att odla biodynamiskt och i slutet av 1940-talet var han en av de första i Dalarna som bland annat odlade morötter och rödbetor för att täcka sitt eget behov.

40 år fyller i dag Mats Larsson, Smedjebacken.

Jubilaren är född och uppvuxen i Källänget, en liten by som ligger mellan Smedjebacken och Ludvika.

Mats är uppvuxen på en jordbruksfastighet och började tidigt med skogsarbete för att sköta den egna skogen. Ett arbete som han uppskattar då det ger honom möjlighet att vistas i skog och mark.

Mats skriver även dikter och låter sig gärna inspireras av naturen som är en kraftkälla för honom. Hans passion för lyrik började tidigt och han har gett ut två lyrik- och poesiböcker.

Redan i sin ungdom blev Mats intresserad av politik och den internationella solidariteten. I början av 80-talet arbetade Mats i tre års tid som volontär på en kibbutz i Israel där de hade mjölkproduktion.

- Det var väldigt lärorikt att få vara tillsammans med ungdomar från olika länder och ta del av deras syn på den internationella solidariteten, säger Mats.

1989 var det dags för nästa projekt då han reste han till Ungern för att arbeta med skogsavverkning på en på en stor kolchos.

I dag bor Mats på sin gamla släktgård nära föräldrahemmet. Tillsammans med sin maka driver han ett hönseri med hundratals värphöns.

Den stora dagen firas tillsammans med familjen hemma i Källänget.

Mer läsning

Annons