Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar

Annons

100 år fyller den 15 augusti Clara Gröningson-Nygren, Källegården, Svärdsjö.

Clara föddes bakom Borgärdets skola där fadern Gustaf hade sitt skrädderi. Familjen hade flyttat från Hillersboda två år tidigare. 1906 flyttade familjen till Soldathea där fadern hade köpt skomakaren Hans Ekbloms fastighet som han byggde ut och där öppnade skrädderi.

Clara och hennes fyra syskon fick tidigit hjälpa till både i hushållet och skrädderiet då modern Klara Lisa dog 1909.

Hon gick sitt första år i skolan i Hillersboda och sedn i Borgärdets skola som låg alldeles i huset intill där hon var född, för att sedan gå de sista åren i Källänge skolan. Hon fortsatte sedan på folkhögskola i Sigtuna.

1928 började fadern bygga ett nytt hus intill Borgärdesvägen dit de flyttade 1929 både bostaden, skrädderiet och herrekiperingen.

Under kriget, 1942, flyttade Clara till Falun där hon gifte sig med typografen Albin Nygren som var anställd på Falu Kuriren. Albin blev sjuk och dog redan efter fem års äktenskap. Clara flyttade då hem till Borgärdet och Svärdsjö igen där hon började arbeta hos sin far i skrädderiet som ändringssömmerska fram till pensionen i slutet av 1960-talet.

Clara deltog i gymnastiken för fru Österberg. Hon har också varit med i syföreningen och och sjunigt i kyrkokören. Hon är intresserad av mat, främst husmanskost och att klä sig propert.

Ett annat intresse som Clara har är att berätta gamla minnen. En episod är om de kringvandrande gesällerna som tidvis arbetade hos fadern i skrädderiet. Eftersom skräddaren höll med mat och husrum blev de nästan som familjemedlemmar. När de sytt en tid började det skrika i brännvinstarmen. Far var ofta rädd att de skulle sticka i väg innan kavajerna var färdigsydda, berättar Clara.

1999 flyttade Clara till Källegården där hon gärna deltar i alla de aktiviteter som ordnas. När det är fint väder brukar Clara ta en promenad runt Källegården. Födelsedagen firas på Källegården i morgon, "dagen då hallonen är mogna", som Clara brukar säga.

John Sohlberg

Mer läsning

Annons