Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

60 år fyller den 3 september Dick Roos, Söderås 90, Rättvik. Han är född i Dalbyn och uppväxt i Hedslund och Nyheden i Rättvik.

Efter en akademisk examen vid högskolan i Örebro flyttade han till Söderås för snart 30 år sedan. I dag arbetar han i Mora som konsult och är anställd vid Almi företagspartner med företagsrådgivning och finansiering av utvecklingsprojekt i dalaföretag. 1973-1981 arbetade Dick med samma saker som han gör i dag men för dåvarande Företagarföreningen och utvecklingsfonden i Dalarna. 1982-1987 arbetade han i ett ytbehandlingsföretag som ekonomichef och vd.

Idrotten har betytt mycket för Dick både som aktiv och som åskådare. I bandy har han representerat IFK Rättvik, BK Forward i Örebro. I längdskidåkning tävlade han för IK Jarl till junioråldern. I dag är han en hängiven motionär och har genomfört 15 Vasalopp, varav fem öppet spår.

Tidigare var folkdans ett stort intresse, 1957-1962 dansade han i Rättviks folkdanslag där han varit både dansledare och ordförande. Vid starten av Rättviksdansen, en internationell folkdans och musikfestival, var han delaktig i festivalens tillkomst. Han var verksam i ledningen för festivalen till 1995.

1983 var Dick med och startade Sörbygge fritidsförening som i dag bland annat svarar för elljusspåret till Vidablick, isbanan vid skolan i Söderås och badet vid Salutjärn. Han har varit föreningens ordförande sedan starten.

Sedan fem år är han även ordförande i Dalarnas skidförbunds längdkommitté. 1994 gick Dick in som styrelseledamot i föreningen Dalhallas vänner. Numera är han styrelseledamot i Dalhalla produktion AB.

Älgjakt är ett annat intresse som han haft sedan 37 år och har deltagit i jakten varje år sedan dess.

Dick och hans fru Anna-Maja är delägare tillsammans med sju andra i ett bolag i Söderås som startade 1999. Syftet är att med djurhållning bidra till ett öppet landskap. Paret har 14 kor. Huset och trädgården i Söderås är andra intressen som han delar med hustrun Anna-Maja.

Födelsedagen firas i hemmet med öppet hus från kl 15.00.

Mer läsning

Annons