Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FÖDELSEDAGAR

Annons

60 år fyller den 29 maj överstelöjtnant Bengt V.B. Holmberg, Vassbäcksvägen i Våmhus. Han är född i Stockholm men uppväxt i Arvika och Skövde.

1965 påbörjade Bengt sin karriär inom flygvapnet som pilot i Ljungbyhed. Därefter skedde en utbildning i Såtenäs/Lidköping och Uppsala då han bland annat flög A32 Lansen och J29 Tunnan.

1968 placerades Bengt i Söderhamn där han var divisionschef för den 1:a divisionen. Efter genomförd högre kurs vid Militärhögskolan i Stockholm 1979 var han lärare på F20 kadettskolan i Uppsala och flög då även SK 60.

Han placerades sedan på flygstaben i Stockholm som ansvarig för Attack-, skol- och transportflygsystemen. Då bedrev Bengt sin flygtjänst på F6 Karlsborg och F7 Såtenäs, då han flög AJ37 Viggen.

- Viggen var ett häftigt plan, säger Bengt.

1985 fick han anställning som marknadschef på Bofors. Där arbetade han med flygbeväpning till JAS 39 Gripen. Han tog också fram tillsammans med Swedish demining en minröjare baserad på en stridsvagn. Den användes för minröjning i bland annat Tanzania och Kosovo.

Numera är Bengt engagerad i EU-projektet School at work, där elever bygger flygplan. Projektet ger elever social kompetens samt kunskaper i kärnämnena engelska, svenska och matte. Flygplanen är riktiga men kopior från första världskriget. Planen ska användas i Siljan flying circus.

Sin fritid tillbringar han vintertid i slalombacken och på hösten sitter han gärna på pass under älgjakten. Jaga älg har han gjort i mer än 35 år och det vill han gärna fortsätta med.

Han har också kört båtsport i mer än 35 år i form av segling med A-Viggen på Åland, i Stockholms skärgård, på västkusten och Vänern.

Numera gillar han att arbeta med Siljan flying circus och snickra på sitt hus vid Orsasjöns strand.

Mer läsning

Annons