Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar

Annons

90 år fyller i dag Gunhild Nilsson, Västra Järnvägsgatan 25, Hedemora. Hon föddes på gården Solder i Väsa, Älvdalen. Syskonskaran kom så småningom att bestå av fem döttrar och en son. Gunhilds far var skogsarbetare och familjen flyttade till de orter där det fanns jobb. 1921 kom de till Skönsbo, Hedemora.

1925 gick flyttlasset åter till Älvdalen för att tre år sedan gå tillbaka till Hedemora.

På Älvbacka barnhem fick hon sitt första arbete att sköta om tvätten. Gunhild arbtade sedan hos olika familjer som hembiträde och därefter en period vid Hedemora ålderdomshem.

Till Fjärsmans gård i Österby kom Gunhild 1943 tillsammans med sin drygt ett-åriga dotter. På gården skötte hon i huvudsak om hushållet men även om skötseln av gården. 1946 gifte hon sig med ägaren till gården och de fick tre barn. Gunhild arbetade hårt från morgon till kväll. Så småningom tog hon över allt ansvar för gården då maken blev sjuk och avled 1962. Två år senare sålde hon gården och flyttade till ett hus i centrala Hedemora. Där ägnade hon sig åt sitt stora intresse att sköta trädgården.

Gunhild fick äntligen tid över för att ägna sig åt sig själv och gjorde resor och åkte på dans tillsammans med sina grannar. Hon var även aktiv i motionsgymnastik. Förr brukade hon ta fram sin mors gamla cittra och spelade och sjöng en och annan visa.

En tid efter flytten till stan arbetade hon som lokalvårdare på Wienerkonditoriet och som dagmamma åt två av sina barnbarn.

Födelsedagen firades i helgen med släktmiddag på Bispbergs herrgård då hon uppvaktades av sina fyra barn, tio barnbarn och elva barnbarnsbarn.

70 år fyller den 16 maj Margareta Friberg, Åsen, Älvdalen. Hon är född och uppvuxen i Hjortuvarn i Närke. 1977 flyttade hon till Brunnsberg. Margareta är numera pensionär men i ungdomen arbetade hon under några år på spikfabriken i Gryts bruk.

Hon är medlem i baptistförsamlingen i Älvdalen. Margareta tycker mycket om sång och musik och att lösa korsord.

Högtidsdagen firar Margareta med öppet hus i Salem nu på fredag 14 maj kl 16-19.

50 år fyller den 13 maj adjunkt Christer Garpensvärd, Mastvägen 9 i Borlänge. Jubilaren är född och uppvuxen i Solna.

Efter studenten arbetade Christer ett år på revisionsbyrå i Stockholm. Det blev sedan studier vid Stockholms universitet, där Christer läste historia, samhällskunskap och religionskunskap, samt lärarhögskola i Stockholm. Sin fil mag (fiolsofie magister) examen var Christer klar med 1982.

Christer Garpensvärd berättar att han träffade sin fru Lena, även hon lärare, på lärarhögskolan. De har en son, Filip, som är nio år.

Till Borlänge flyttade Christer 1986 och arbetade då en termin på Hagaskolan. Efter tjänstgöring i Falun och på ett par högstadieskolor i Borlänge började Christer 1989 som Komvux lärare i Borlänge. Där blev han kvar till 2003.

Jubilaren konstaterar att han under åren som Komvux lärare träffade många spännande och intressanta människor. Inom vuxenutbildningen har Christer fått jobba med många olika typer av projekt där syftet har varit att pröva olika undervisningsmetoder.

På Hagagymnasiet började Christer åter arbeta hösten 2003. Cirkeln är sluten konstaterar han.

Fritiden den tillbringas på Dalsjö golfbana och varje sommar åker familjen till västkusten där sol och bad på Tylösand lockar. Jubilaren uppskattar även musik och är, enligt egen uppgift, en stor konsument av film på bio. Vidare tillbringas en del tid i köket för att laga spännande maträtter.

Födelsedagen firar Christer på lördag. Det gör han tillsammans med släkt och vänner från när och fjärran på Dalsjö golfkrog.

Mer läsning

Annons