Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedag

Annons

95 år fyller den 30 juli Ellen Thunander, född Pettersson, Dansarevägen 3 i Mora.

Ellen föddes i gamla Bölgården efter Morkarlbyvägen, som numera är riven. Fadern kom från Leksand och modern från Dala-Järna.

Ellen var yngst i en syskonskara om sju barn och blev moderlös redan innan hon hunnit fylla två år. Fadern köpte sedermera en gård i övre Morkarlby och gifte om sig och Ellen fick ytterligare tre systrar.

Under några år i slutet av 1920-talet flyttade Ellen till Stockholm, där hon arbetade dels som husa hos konsul Öhrn på Östermalm och L.M. Ericsson i Älvsjö. Från den tiden berättar Ellen än i dag många roliga minnen.

Efter åren i Stockholm flyttade Ellen hem till Mora igen och gifte sig med Gottfrid Thunander från Djurmo. Sedan sex år är hon änka.

Ellen tycker om att resa och följer gärna med på en biltur om möjligheten finns. I mars reste hon tillsammans med sin dotter och ett av barnbarnen med tåg till Stockholm, där hon bland annat var med utanför Storkyrkan och såg kortegen vid Astrid Lindgrens begravning.

Ellen har en stark gudstro och blev frälsningssoldat redan i unga år. Hon poängterar att "Om jag inte hade min tro på en gud vore inte livet värt att leva"!

95-årsdagen firar Ellen i någon av barnens sommarstugor.

Mer läsning

Annons