Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Född mitt i kaoset

Annons

Linda Yadav, född Eriksson, kommer från Ovanmyra i Rättviks kommun. När attacken inträffade befann hon sig i sitt och maken Rajs hem på 33:e våningen i ett hus på New Jerseysidan av Hudsonfloden, mitt emot World Trade Center.

- När vi hörde att ett tredje plan var kapat och att man inte visste vart det var på väg gick vi ut på gatan. Där satt vi i tre timmar tillsammans med andra människor som lämnat sina hem, säger Linda.

Att ta sig till läkaren inne i stan var inte att tänka på. Vägarna var avstängda, inte ens telefonerna fungerade.

- Tur nog så öppnades en bro klockan tre på natten. Tre timmar senare fick jag värkar och då kunde vi åka in till sjukhuset. Och väl där var det bara att försöka koppla bort alla nyheter och tänka på annat.

Den 13 september föddes Ella. På ett sjukhus där skadade från terrorattacken forslades in och ut.

Efter den 11 september valde familjen Yadav att flytta eftersom de inte längre ville bo så högt upp som på 33:e våningen. I dag bor de i ett sexvåningshus på Upper East side.

Vad är annorlunda i New York sedan den 11:e september?

- Först och främst måste man vänja sig vid att Twin towers inte står där längre. Och så tror jag att folk är mera på sin vakt nu. I New York är man van att höra ambulans och brandkår rycka ut, men varenda gång jag hör dem nu så reagerar jag och tänker på det som hände.

Känns det otryggt att bo där i dag?

- Nej, jag har alltid gillat New York och gör det fortfarande. Jag tror inte att det är farligare än att bo någon annanstans, säger Linda.

Många kompisar har frågat henne vad hon ska göra den 11 september. Troligtvis blir det en sväng in till Central park.

- Men jag tror inte det är många som vet vad de ska göra. Man vet inte vad man ska förvänta sig. Det kommer nog att kännas lite speciellt när jag vaknar imorgon.

På fredag är nästa besök i Central park inplanerat. Då blir det nämligen picknick-kalas för dottern Ella, som fyller ett år.

- Hennes födelsedag kommer nog alltid att vara omgiven av minnena från 11 september, säger Linda.

Mer läsning

Annons