Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-soldater bytte vapen mot guld

Annons

Pakistanska FN-soldater har köpt guld av milisgrupper de skulle avväpna i utbyte mot vapen i Kongo-Kinshasa. Men FN har mörklagt uppgifterna, uppger BBC.

Milisgrupperna är skyldiga till de värsta övergreppen under Demokratiska republiken Kongos långa inbördeskrig.

Handeln skedde 2005 och en granskningsgrupp från FN skickades dit för att samla bevis, men arbetet stoppades och gruppen hotades.

Gruppens rapport stoppades undan av FN för att "undvika politiska biverkningar", skriver BBC i sin nätupplaga.

Det hela utspelades i och runt gruvstaden Mongbwalu, i nordöstra delen av Demokratiska republiken Kongo.

Den pakistanska bataljonen, som deltog i FN:s fredsbevarande insats, utplacerades 2005 för att hjälpa till att upprätthålla fred mellan folkgrupperna hema och lendu.

Lokalbefolkningen välkomnade dem, men dragningskraften från rika guldgruvor visade sig vara för svår att motstå för en del av dem, påminner sig ledaren för gruvfacket, Liki Likambo.

Likambo såg själv en pakistansk soldat som köpte guld direkt från en av guldförhandlarna i Mongbwalu. Sedan dröjde det inte länge innan officerarna började handla direkt med FNI-milisen.

I takt med att handeln utvecklades drog de pakistanska officerarna in den kongolesiska armén och därefter indiska handlare från Kenya i handeln.

En lokal tjänsteman blev misstänksam när en indisk handlare anlände i slutet av 2005 och bodde på den pakistanska förläggningen. Hon informerade Ituris distriktkommissionär om den olagliga handeln.

Kvinnan berättar att hon stoppades av officerare i den kongolesiska armén från att inspektera en flygplanslast som hon säger sig vara säker på innehöll guld.

När människorättsorganisationen Human Rights Watch informerade FN om guldhandeln 2005 inleddes en utredning.

En FN-grupp anlände till Mongbwalu i augusti 2006. Inledningsvis samarbetade den pakistanska bataljonen med gruppen. Men när utredarna försökte beslagta en dator med misstänkt komprometterande material blev det stopp.

Pakistanierna omringade FN-polis, som följde med utredarna, med taggtråd och placerade två bepansrade fordon utanför gruppens bostad nära en kristen missionsstation.

Förnedrade flögs utredarna ut från Mongbwalu.

FN i New York har vägrat förklara vad som skedde eller varför trots att närmare två år efter att anklagelserna framfördes första gången.

TT

Mer läsning

Annons