Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN:s handikapplöften underskrivna

Annons

Sverige och ett 70-tal andra länder skrev på fredagen under den nya FN-konventionen om funktionshindrades rättigheter.

Vid en flera timmar lång ceremoni i generalförsamlingen i New York skrev ett 70-tal länder under konventionen.

650 miljoner människor, en tiondel av jordens befolkning, räknas som funktionshindrade. Arbetet med att stärka deras rättigheter har pågått sedan 80-talet. Då utarbetades "standardregler" för handikappade, som komplement till FN:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter. Men efter hand har det vuxit fram krav på en särskild konvention, vilket ger mer tyngd åt frågorna.

Enligt den nya lagen är undertecknande stater skyldiga att _ genom lagstiftning och praktisk politik _ förverkliga mänskliga rättigheter för funktionshindrade, se till att dessa inte diskrimineras samt låta handikapporganisationer delta i beslutsprocesserna.

Tillströmningen av stater som skriver på från start är oväntat stor.

Bland undertecknarna finns västländer som Sverige, Danmark och Storbritannien, men också många utvecklingsländer _ till exempel Kina, Brasilien, Jemen, Algeriet, Sudan, Sri Lanka och Jordanien.

Konventionen antogs av FN:s generalförsamling i december efter att ha förhandlats fram av medlemsländerna i några år. Handikapporganisationer i hela världen har deltagit i det ovanligt snabba arbetet. Konventionen träder i kraft så snart den ratificerats av 20 länder, det vill säga antagits av de nationella parlamenten. Jamaica skulle bli först redan under fredagen.

I Sverige måste lagstiftningen först anpassas till konventionstexten. Larsson räknar med att en proposition kan bli klar nästa år.

TT

Mer läsning

Annons