Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN oense om Irans president

Annons

FN:s säkerhetsråd har ännu inte förmått ena sig om ett fördömande av ett yttrande om att Israel står inför nedräkningen till sin förgörelse, ett yttrande som tillskrivits Irans president.

Några rådsmedlemmar har fortfarande invändningar mot ordalydelsen i uttalandet, sade USA:s FN-ambassadör Zalmay Khalilzad på måndagen. Khalilzad hoppas på enighet inom några dagar. Rådsmedlemmarna Qatar och Indonesien har invändningar mot den föreslagna ordalydelsen i uttalandet som författats av Frankrike, sade dock diplomater.

Enligt förslaget "fördömer säkerhetsrådets medlemmar kraftigt de yttranden om Israels förstörelse som tillskrivits Mahmoud Ahmadinejad". Det bekräftar också "staten Israels rättigheter och skyldigheter som en fullvärdig och mångårig FN-medlem".

Ett uttalande av säkerhetsrådet behöver till skillnad från en resolution enighet och ett uttalande är inte bindande.

Medan diskussionen om FN-uttalandet pågått har säkerhetsrådets ordförande, belgiern Johan Verbeek, och generalsekreteraren Ban Ki-Moon fått brev från Irans FN-ambassadör Javad Zarif. Han fäster uppmärksamheten på "olagliga och farliga hot" mot Iran från israeliska regeringsmedlemmar och citerar yttranden om möjliga israeliska militära åtgärder.

TT

Mer läsning

Annons