Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN lägger ner Kosovo-resolution

Annons

FN:s säkerhetsråd lägger ner den omtvistade resolutionen om Kosovo, efter att Ryssland inte visat tecken på att ändra sin inställning i frågan.

Samtidigt verkar den serbiska utbrytarprovinsen ha tröttnat på att FN inte lyckas komma överens, och planerar att utropa självständighet på egen hand.

USA och EU beslutade på fredagen att inte lägga fram det senaste utkastet till en resolution för omröstning, eftersom Ryssland gjort klart, än en gång, att Moskva skulle använda sin vetorätt emot den.

Ryssland har sagt att man inte godkänner någon FN-resolution som inte har stöd från både Belgrad och Pristina.

Den amerikanske FN-ambassadören sade att Kosovo nu ska diskuteras i en kontaktgrupp med sex länder, däribland Ryssland, men där Ryssland inte har vetorätt.

Kosovos premiärminister Agim Ceku sade tidigare på fredagen att parlamentet i Kosovo ska anta en resolution om självständighet i nästa vecka. Utropandet skulle äga rum på Albaniens självständighetsdag den 28 november, som även firas av etniska albaner i Kosovo.

Ceku, som är under ökad press från en otålig hemmaopinion, sade att hade lagt fram sina planer för Kosovos president och den politiska oppositionen, men ännu inte fått svar.

Även FN avvaktade med ett svar. Tekniskt sett måste FN avslå självständighetsutropanden som görs utan världsorganisationens medgivande, ett scenario som bedömare befarar skulle kunna utlösa våldsamma reaktioner i Kosovo.

Enligt Cekus plan ska EU erbjudas att övervaka provinsen, som varit FN-styrd sedan 1999 då Natoflyg drev ut serbiska styrkor från området. Därmed antar man grundidén i det utkast till resolution som FN:s sändebud i Kosovofrågan lade fram i februari, men som alltså nu dödförklarats av säkerhetsrådet.

Kosovos planer på eget handlande skulle kunna splittra förhandlingsparterna ytterligare. Washington har sagt att man skulle kunna erkänna Kosovos separation från Serbien utanför FN:s ramar, medan EU har understrukit att ett erkännande från FN är helt nödvändigt, inte minst därför att Bryssel vill skicka fredsbevarande soldater till provinsen.

TT

Mer läsning

Annons