Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-konvention för handikappade antas

Annons

Sverige och ett 70-tal andra länder skriver i dag på den nya FN-konventionen om funktionshindrades rättigheter.

Vid fredagens ceremoniella undertecknande i generalförsamlingen representeras Sverige av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd).

650 miljoner människor, en tiondel av jordens befolkning, räknas som funktionshindrade. Arbetet med att stärka deras rättigheter har pågått sedan 1980-talet. Då utarbetades "standardregler" för handikappade, som komplement till FN:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter. Men efter hand har det vuxit fram krav på en särskild konvention, vilket ger mer tyngd åt frågorna.

Enligt den nya lagen är undertecknande stater skyldiga att _ genom lagstiftning och praktisk politik _ förverkliga mänskliga rättigheter för funktionshindrade, se till att dessa inte diskrimineras samt låta handikapporganisationer delta i beslutsprocesserna.

Tillströmningen av stater som skriver på från start är oväntat stor. Ett 70-tal länder väntas underteckna konventionen och ett 40-tal det tilläggsprotokoll som låter en internationell expertkommitté utreda missförhållanden och ta emot klagomål.

Bland undertecknarna finns västländer som Sverige, Danmark och Storbritannien samt många utvecklingsländer _ till exempel Kina, Brasilien, Jemen, Algeriet, Sudan, Sri Lanka och Jordanien.

Konventionen antogs av FN:s generalförsamling i december efter att ha förhandlats av medlemsländerna i några år. Handikapporganisationer i hela världen har deltagit i det ovanligt snabba arbetet. Konventionen träder i kraft så snart den ratificerats av 20 länder, det vill säga antagits av de nationella parlamenten. Jamaica blir först redan under fredagen.

I Sverige måste lagstiftningen först anpassas till konventionstexten. Larsson räknar med att en proposition kan bli klar 2008.

TT

Mer läsning

Annons