Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN godkänner fredsstyrka för Darfur

Annons

FN:s säkerhetsråd godkände på tisdagskvällen svensk tid enhälligt att världsorganisationen, tillsammans med Afrikanska unionen, sänder en fredsstyrka på upp till 26|000 man till den sudanesiska Darfurregionen.

Bakom resolutionsförslaget stod Storbritannien och Frankrike. Innan förslaget formellt lades fram för säkerhetsrådet i måndags gjordes några sista ändringar för att få alla 15 medlemsländerna att stödja det. En del skarpa formuleringar tonades ned och bland annat ströks en hänvisning till att FN-stadgans kapitel 7 ger styrkan rätt att ta till våld om den påträffar vapen som förts in i Darfur olagligt.

Den brittiske premiärministern Gordon Brown sade vid ett besök i FN-högkvarteret i måndags att hans regering är beredd att driva igenom nya sanktioner mot Sudan om dödandet fortsätter.

I den slutliga resolutionen som rådet godkände på tisdagskvällen nämns inget om sanktioner.

Fredsstyrkans rätt att ta till våld i enlighet med FN-stadgans kapitel 7 gäller bara för att skydda den egna personalen, garantera humanitär hjälppersonals säkerhet och rörelsefrihet, förhindra attacker och hot mot civila och för att genomdriva det gällande fredsavtalet för Darfur.

Även Kina, som anklagas för att ha förlängt Darfurkrisen genom passivitet eller öppet motstånd i säkerhetsrådet, accepterade resolutionen. Kina är den sudanesiska oljeindustrins viktigaste kund.

Trots att Sudans regering efter lång tveksamhet och förhalningar har godtagit fredsstyrkan och dess föreslagna numerär tror diplomater i FN-huset att det kan ta ett år innan hela styrkan är på plats i Darfur. Sudan har också rätt att godkänna från vilka länder soldaterna kommer.

De flesta infanterisoldaterna kommer att hämtas från afrikanska länder. Personal från andra delar av världen väntas främst sättas in på specialuppdrag som ingenjörsförband och staber. USA inskränker sitt deltagande till att stå för transporter av soldater till området och en del av finansieringen. Under det första verksamhetsåret väntas insatsen kosta över två miljarder dollar.

Sverige och Norge har erbjudit sig att bidra med en gemensam ingenjörsbataljon på 450 man.

I resolutionen nämns inte uttryckligen den regeringsstödda janjawidmilisen som anklagas för merparten av övergreppen på civila i Darfur. Omkring 200|000 människor beräknas ha dödats i Darfur sedan början av 2003 och mer än 2,1 miljoner civila har drivits bort från sina hem.

TT

Mer läsning

Annons