Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttlassen ska rulla till Insjön

Annons

Bristen på bostäder blir allt mer påtaglig i centrala Leksand. Samtidigt som kommunledningen söker efter mer eller mindre spektakulära lösningar står förhållandevis billiga lägenheter och ett fåtal villor tomma tio minuters resväg därifrån - i Insjön.

Tombeståndet i Insjön kostar Leksandsbostäder AB 600 000-700 000 kronor per år, pengar som kommunalråd Bo Pettersson hellre skulle vilja satsa på att göra Insjön mer attraktivt som boendealternativ.

Hur, vill han att byborna själva ska avgöra.

- Jag vet inte vad det är som fattas, men vi måste ta reda på det. Ska företagen fortsätta att utvecklas i byn så måste också helheten utvecklas, säger han.

Ett argument som talar emot Insjön är avståndet till Noret. Nya kommuninnevånare vill helst bo centralt och vara oberoende av transporter. Därför bör man sträva efter att komplettera kommunikationen mellan Noret och Insjön, enligt Bo Pettersson.

Han ser med spänning fram emot Siljansnäsbornas försöksprojekt att satsa på kollektivtrafiken. Projektet, som ska komma igång inom kort, kan ge värdefulla erfarenheter även för Insjöns del.

Andra argument rör samhällsbilden som av vissa anses strukturlös och till exempel saknar lämpliga gång- och cykelvägar - inte minst till och från skolan.

Samtidigt finns flera argument som talar för Insjön, inte minst det positiva företagsklimatet och de offensiva satsningar som storföretagen står för. Under senare år har dessutom kommunen satsat mångmiljonbelopp på såväl skolan som äldreboendet i byn.

- Och är det någonstans vi har satsat på planfrågor på sistone så är det i Insjön. Vi har haft en bra dialog med företagarna och Intresseföreningen så här långt, och jag ser fram emot en fortsatt diskussion så att vi kan ta tillvara den potential som finns i byn, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons