Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttlassen går från kyrkan Stor uppfräschning inleds

Annons

När tidningen tittade in på tisdagsförmiddagen pågick övertäckning med presenning av stora kyrkorgeln för att skona piporna från damm i samband med den förestående omkalkningen. Förre organisten i Mora församling, Jan Silén, var inkallad som expert och där fanns också nuvarande organisten, Ulrika Ryssmats, Robert Olanås med flera.

Flyttfirmans mannar fyllde lastbilen utanför med föremål.

- Vi räknar med att allt är nermonterat och flyttat denna vecka, sade entreprenadens projektledare, Anders Pers, från Ingen-jörsgruppen Ståhlkloo.

Att jobba med renoveringen av ett kyrkorum skiljer sig från alla andra jobb.

- Det är mycket speciellt. Något helt annorlunda, mycket spännande och intressant, säger Anders Pers.

Innan alla föremål körs bort till förvaring, har de märkts med ett nummer. Dessutom har allt fotograferats med digitalkamera innan föremålen rubbats från sitt ursprungliga läge.

- Alla prylar måste återställas på exakt samma ställe, tavlor sitta i samma ordning som de satt tidigare och så vidare, berättar Pers.

Vad är svårast i samband med en kyrkorestaurering?

- Själva processen tar tid. Att ta bort två bänkrader, till exempel, är en lång process, som länsstyrelsen måste ge tillåtelse till, en kontakt som skötts av arkitekten, Göran Berglund.

- Under entreprenadtiden deltar dessutom representanter från Dalarnas museum vid alla möten som länsstyrelsens "förlängda arm" och övervakar arbetet, berättar Anders Pers.

Det är inte bara invändigt det kommer att märkas förändringar.

- Utvändigt blir det ny fasadbelysning och ny stenbeläggning med Wasasten. Redan på måndag börjar arbetet med att schakta för den yttre belysningen, enligt Anders Pers.

Då börjar också det invändiga rivningsarbetet och därefter ska byggnadsställningar uppföras innan putsarbetet och kalkningen kan börja.

- Den 28 maj ska entreprenaden vara klar, berättar Anders Pers. Några veckor före den högtidliga återinvigningen.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons