Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttkarusell upprör

Annons

Lite yrvaket har frågan om stadsbibliotekets omgörning vaknat till liv i Falubornas medvetande och beslutsfattarnas.

En fin modernistisk miljö har med tiden blivit lite sliten och behöver fräschas upp. Dessutom har biblioteksbesökarnas behov hunnit ändras sedan portarna slogs upp 1968.

Folkbiblioteket ska nu också bli ett kunskaps- och studiebibliotek med plats för fler datorarbetsplatser och studieplatser. Varma träpaneler och en skön ljussättning ska nu matchas av svartbetsade räcken, nya bokhyllor i glas och metall.

Det är arkitektkontoret Temagruppen som kommit med förslaget på omgestaltning som väckt så starka reaktioner både i kulturnämnden och hos allmänheten.

Det som upprör många är att talboks- och barnavdelningen ska flyttas en trappa upp, och att studieplatserna och faktaböckerna ska flyttas ner på gatuplan. En opraktisk lösning, tyckte de som kom på det öppna mötet om bibliotekets framtid häromveckan:

- Forskare och andra som ska sitta vid en dator vill vara ifred, de som ska sitta här länge kan gå längre in i biblioteket eller gå en trappa upp.

- Jag vill komma hit med barnbarnen. Det blir farligt med trapporna om barnavdelningen hamnar på övervåningen. Ska det sättas upp grindar?

Också arkitektplanerna på omgestaltningen av bibliotekets kritiserades då:

- Biblioteket är ritat av Sven Backström och Leif Reinius, två av modernismens främsta arkitekter. Stort bevarandevärde finns. Därför är det viktigt att bevara nuvarande interiör och vara försiktig med nya material och nya färgsättningen.

I går diskuterade kulturnämnden frågan och den delar nämnden i två falanger.

- En del vill följa expertförslaget och genomföra den här i mitt tycke mycket ologiska flytten av avdelningar, säger kulturnämndens ordförande Kaj Andersson (s).

Han företräder falangen som vill restaurera stadsbibliotekets interiör varsamt, behålla barnavdelningen på gatuplan och förlägga kunskapsbiblioteket med de nya dator- och studieplatserna en trappa upp:

- För mig verkar expertförslaget otroligt bakvänt. Det händer ju titt som tätt att barngrupper kommer till biblioteket och ska de då dra igenom hela studie- och kunskapsbiblioteket för att ta sig upp på övervåningen...?

På nästa möte ska kulturnämnden fatta beslut om vilken inriktning som ska gälla.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons