Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten en gåva till lilla Ingrid

Annons

Från trädgården har de utsikt över Barkens blänkande vatten. I trädgården tultar snart ettåriga Ingrid omkring med ett leende stort nog att charma alla Sveriges nio miljoner invånare.

Hit, till den gula brostugan, har Jessica och Patrick Nyman flyttat.

Båda två har bott i Söderbärke förut, men så tyckte de att utsikterna till arbete var för dåliga. Så till huvudstaden bar det och där stannade de i sju år.

Vändningen kom när dottern gjorde entré i deras värld och hemorten plötsligt verkade så mycket mer lockande.

- Vi kände redan innan, när vi varje söndag skulle åka hem från sommarhuset här på andra sidan sjön, vilken ångest det var.

Närheten till naturen och bristen på stress och köande är faktorer de tycker passar lilla Ingrid. Att Jessica får pendla några mil till jobbet ser de som överkomligt.

- Vill man åka skridskor är det bara att dra på sig och sticka ut. I Stockholm tog allt tid att planera och kostade pengar, säger Patrick.

Men visst ser de nackdelar med kommunen också. Följderna av besparingarna inom sjukvården har inte passerat omärkt förbi.

- Snart finns väl närmaste akut i Falun. Och banken här har lagt ner, så nu får vi hänvisa gästerna till Smedjebacken.

De syftar på turisterna som de hoppas locka till den nyinköpta brostugan, som kommunen sålde till dem i slutet av förra året. Den affären är ytterligare en pusselbit i flyttivern.

Det är ett annorlunda Söderbärke de ser omkring sig, jämfört med när de lämnade platsen sist. De upplever att fler nya företag startas, att andan är mer positiv.

- Det kanske är en generationsfråga. Många kompisar kommer tillbaka och är nu så gamla att de känner att de själva kan påverka, säger Patrick.

Tillsammans formar det de som de kallar livskvalitet. Ett begrepp som är lätt att uttala, men som alla värderar olika. För det nyinflyttade paret och deras egen lilla solstråle har en ny period i livet börjat.

Jessica tittar på dottern i knät som storögt mumsar på en kaka.

- Jag har haft en så lycklig uppväxt här och jag vill att Ingrid ska få samma sak. Jag ångrar inte flytten till Stockholm - den gör bara att jag ser hemorten med nya ögon.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons