Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttas eller omskolas

Annons

Från och med den 18 augusti är trafikplatsen degraderad till en hållplats utan järnvägsanställd personal. Signaler, växlar och utrop kommer att fjärrstyras från tågledningscentralen, eller den så kallade fjärren, i Hallsberg.

Ansvaret för fällningen av bommarna vid Hammarbacken respektive ABB läggs enligt uppgift ut på tågvärdinnorna och konduktörerna. Tryckknappar för ändamålet har redan satts upp ute på mellanperrongen.

Maria Hemlin, tillförordnad chef på Banverket Trafik i Borlänge, ser inga problem med att tågklarerarna måste lämna sina tjänster.

- Det är lösningar på gång för samtlig personal, säger hon krasst.

- Vissa av dem flyttas till stationer där vi ännu en tid ska ha manuell tågklarering. Men successivt ska alla mindre stationer läggas ned. Med datorisering ska man i stället styra över större områden.

Men för de tågklarerare som inte får plats i organisationen förefaller framtiden vara oviss.

De har nu satts in i olika utbildningsprogram för omskolning för att senare kunna söka sig en ny framtid inom andra yrkesområden på arbetsmarknaden.

När det gäller servicen till de resande hänvisar Hemlin till kundtjänsten hos SJ:s telefonbokning. Banverket har nämligen inte för avsikt att anställa någon stationsvärd som ska vara resande till och från Ludvika behjälplig.

- Nej, det är inte vår sak. Om någon har frågor är det bara att ringa kundtjänsten. Numret står angivet i väntsalen och det har också annonserats i pressen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons