Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttar till regementet

Annons

För 3,5 år sedan började Grycksboföretaget Munktell tala med det statliga fastighetsbolaget Vasallen, som förvaltar I13-området. Filtertillverkaren var intresserad av att flytta in på området men kruxet var att bolaget ville köpa en fastighet, inte hyra den.

Vasallen som tar hand om flera nedlagda regementen i Sverige har som princip att inte stycka av delar av ett område och sälja det långt före allt annat. Normalt sett ska bolaget ha fullt med hyresgäster och en färdig detaljplan när fastigheterna ska säljas ut.

Ulf Gustafsson, vd för I13 Vasallen, är nöjd med att det nu finns ett avtal med Munktell.

- Jag fick bearbeta vår koncernledning ganska rejält, säger Ulf Gustafsson.

OKQ8 och McDonalds har köpt tomter på området tidigare, men Munktell Filter blir det första bolaget som blir ägare till en fastighet med byggnader. Det är två stora industrilokaler som Munktell blir ägare till. Ytan är på totalt 5 000 kvadrat. Ett hus byggdes 1974 och ett 1990. Till det kommer en tomt på 13 000 kvadratmeter.

Från och med i höst kommer anställda att flytta från Grycksbo till regementet. När omställningen är klar kommer företaget ha ett 30-tal anställda vid det gamla serviceförrådet. Verksamheten i Grycksbo läggs inte ner. Åtta anställda blir kvar och ska bland annat sköta pappersmaskinen där bolaget gör sina specialiserade filter.

Till Falun flyttar skärningen, packningen, avsyningen, expedieringen, samt administration och försäljning.

Munktell Filter hade stannat kvar i Grycksbo om det funnits en lokal där bolaget kunnat expandera. När det inte fanns någon blev regementet intressant.

Drygt 13 miljoner kronor kostar investeringarna i samband med flytten. 7,1 miljoner är prislappen för fastigheten. Tre miljoner kostar ombyggnaden för att kunna få i gång verksamheten. Och ytterligare tre miljoner satsas på en ny kontorsdel. Allt görs på fem års sikt.

Investeringen ger inga fler jobb, men vd:n Gustav Kyrk hoppas att satsningen ska trygga de arbetstillfällen som finns.

- Vi är inte små längre. Nu är vi halvstora och vi har kommit till ett vägskäl där vi behöver göra detta, säger Gustav Kyrk.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons