Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttar hem från USA – efter 55 år

Annons

Både Ture, 91 och Anna, 89, är överens om att åren i staterna varit bra.

- När vi först kom dit fick vi ansöka om att få invandra. Två personer i landet fick lov att gå i god för oss. Och lyckades vi inte hitta arbete så var det dessa två som fick betala vår resa tillbaka till Sverige, säger Tage.

Men arbete hittade både Anna och Ture. Redan hemma i Sverige jobbade Ture med sågtillverkning och detta fortsatte han med i USA.

- Jag jobbade först för Sandviken, ett svenskt företag som tillverkar sågblad. Sedan började jag arbeta på en amerikansk firma, säger Ture.

Anna i sin tur arbetade i en affär som importerade svenska varor, en slags presentshop.

- Först var allt så konstigt när vi kom dit, men vi anpassade oss snabbt. Jobbet jag hade var väldigt roligt och jag gillade väldigt mycket att arbeta med människor, säger Anna.

- Vi smälte in snabbt, under tiden var det svårt men intressant, säger Ture.

Under sin tid i USA har familjen Thuresson umgåtts med andra från Skandinavien. Först bodde de i Brooklyn, sedan flyttade de till New Jersey och sedan till Maryland där de bosatte sig.

- Vi har varit med i Wasa- klubben som finns i USA och Kanada. Det är en klubb för Skandinavier. Vi har också träffat många härifrån via kyrkan, säger Ture.

De svenska traditionerna har de hållit fasta under de 55 åren. Det har också blivit otaliga besök i Orsa.

- Första gången vi åkte hem efter vi flyttat var 1953. På den tiden åkte man båt och resan tog sju dygn. Men den första resan hem tog åtta dygn för det var orkan på Atlanten, säger Ture.

Under sina besök i Orsa har familjen bott i sommarhuset i Lindänget, där huserar de numera över somrarna, men de har också en lägenhet i centrala Orsa.

När Ture och Anna blickar tillbaka berättar de på svengelska, en del ord blir på engelska och en del på svenska.

- Vi bodde där så länge att vi kände oss amerikanska. Men Sverige är ändå hemma. Man är som laxen, hoppar tillbaka till varifrån man kommer, säger Tage.

Sonen Lars har i dag blivit 61 år. Han bor kvar i Maryland men hälsar på föräldrarna i Orsa över sommaren.

I dag har Anna och Ture dubbelt medborgarskap.

- Vi har haft det så trevligt där, men det känns ändå tryggare här. Nu ska vi ta det lugnt och umgås med släkt och vänner, säger Anna.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons