Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttar arbetstiden

Annons

Efter rånet och överfallet av ett tidningsbud i Hedemora ville tidningsbuden, i samband med Daldansen, flytta fram tidningsutbärningen en timme. Detta eftersom erfarenheterna av de nio gågna årens festligheter varit dystra. Men under en sommarfest för några år sedan fick buden flytta arbetstiden. Då blev det betydligt lugnare.

- Tyvärr har buden inte fått arbeta ifred. Berusade har stulit budens cyklar samtidigt som de är aggressiva och vill ha tidningar, säger Mauritz Nuotio. En sommar fick de flytta på arbetstiden och då fick buden i centrum betydligt lugnare och tryggare.

- Därför är det bra att de bud som vill skjuta på arbetstiden får möjlighet till detta. Tidningsbuden ska inte behöva utsättas för onödiga risker.

Även i Uppsala vill tidningsbuden flytta sin arbetstid eftersom det även där planeras för en stadsfest. Erfarenheten från Hedemora göra att Tidningstjänst AB kommer att få en liknande förfrågan.

- I Örebro, där det också är festligheter på gång, har man följt vårt fackliga arbete i Hedemora. Även där vill man skjuta på arbetstiden för tidningsbuden. Detta eftersom man haft en del incidenter där berusade attackerat tidningsbud, säger Mauritz Nuotio.

- Det är bra att bekymren uppmärksammas samt att alla tillbud anmäls till våra skyddsombud. Då kan vi lättare sätta kraft bakom orden när vi föreslår förbättringar i form av bland annat överfallslarm.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons