Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta inte busshållplatsen

Annons

Leksands kommuns samhällsbyggnadskontor har nyligen presenterat ett förslag att flytta den centrala busshållplatsen vid Torget till gamla brandstationen på Fiskgatan.

Hållplatsens nuvarande läge är det mest perfekta man kan tänka sig i ett så litet och sammanhållet centrum som Leksands. Inom en radie på 100 meter från hållplatsen finns tre banker, post, kommunkontor, tre livsmedelshallar, konditori, hotell, två restauranger och flera specialaffärer. Inom 200 meters radie når man Norsgatan med Systembolag och ett stort antal specialaffärer.

Nu föreslår kommunen att hållplatsen flyttas 150 meter utanför centrum och åt fel håll, där inga affärer eller institutioner finns.

150 meter låter inte långt, men i ett så sammanhållet centrum som i Leksand kan det vara tillräckligt långt för att göra Leksand mindre attraktivt för den som reser kollektivt. För äldre och rörelsehindrade är 150 meter långt.

En hållplats för på- och avstigning föreslås på Norsgatan vid Udden. Detta är Norsgatans allra smalaste ställe. Där finns nu en hållplats för avstigande, som leder till köer och röriga trafiksituationer. Hållplatser på Norsgatans båda sidor vid Udden kommer att göra Leksand ökänt för den gigantiska trafikpropp man skapat.

Fiskgatan är en smal gata i ett villaområde intill Sammilsdal. Ur trafik- och miljösynpunkt är den klart olämplig för omfattande busstrafik.

VARFÖR GÖR DOM

Mer läsning

Annons