Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta Dalarnas hus till Borlänge

Annons

Vi pratar om att Dalaproppen hindrar oss från att snabbt ta oss dit. På järnvägen, Dalabanan, räknar vi hur timmar och minuter ska vara så få som möjligt, så att vi snabbt kan ta oss till Stockholm för ett affärsmöte. Vi till och med skaffar oss ett "Dalarnas hus" för att vi där ska visa upp oss och vårt landskap för affärsbekanta. Men stopp och belägg!

Det är nya tider nu.

Den moderna Dalkarlsvägen ska naturligtvis gå åt andra hållet. Det är 08:orna som ska komma hit. Det är ju här i vårt vackra landskap, som man på ort och ställe ska uppleva vad vi har att erbjuda. De ska se att samma service, samma digitala värld och samma umgängessätt, men lättare finns här. Inte i en dyr våning vid Gamla Bantorget.

Jag tror att det är Trons-Lasse som myntat uttrycket "Det är gångavstånd till Stockholm". Det har man ju verkligen också bevisat. Och det är då också naturligtvis gångavstånd till Dalarna.

Visst ska Dalaproppen tas bort och tågen ta kortare tid på sig, men det är inte för oss. Det är för våra gäster.

Det är inte alltid som gamla idéer och gamla traditioner håller. Verkligheten söker sina egna vägar. När vi affärsfolk ska träffa våra kunder eller leverantörer i Stockholm, besöker vi naturligtvis dem. Det är både enklare, billigare och artigare. Det handlar dessutom om effektivitet. Det är inte effektivt att boka in ett möte på Dalarnas hus i Stockholm. Allt det här har ju både husets bokningsstatistik och ekonomi visat.

Vill vi visa upp Dalarna, ska vi inte göra det i Stockholm. Det ska naturligtvis göras på ort och ställe. Ett bra ställe är Borlänge. För säga vad man vill, Borlänge är något av ett nav i affärsverksamheten i Dalarna. Dessutom är ju ändpunkterna för Dalakorridoren, som jag ser det, Stockholm respektive Borlänge. Därför bör man flytta Dalarnas hus till Borlänge.

Det finns säkert behov av en permanent utställningslokal och sammanträdesrum med hög service för alla som inte har tillgång till sådant i sina egna företag.

Kostnaderna blir naturligtvis också betydligt blygsammare än nu. Låt oss göra den till en mötesplats för våra samarbetspartners. Bjud dem till oss.

På vägen inser de kanske fördelar av att bo och verka här. Låt dem också känna historiens vingslag genom ett besök i Världsarvet eller en tur runt Husbyringen. Det är annat det, än en instängd stockholmsvåning.

STEN FRANSON

Mer läsning

Annons