Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt till orustad skola

Annons

Det är många bollar i luften när det gäller skollokalerna inom Bergets skoldistrikt. Inga beslut är ännu fattade. Den 21 februari ska skolstyrelsen än en gång ta ställning till hur många årskurser som ska gå på olika skolor. Det lutar åt att Västra får ta emot förskolebarn upp till niondeklassare.

Grunden till denna diskussion är att barnkullarna blir mindre, därför har beslut fattats om att stänga Södra skolan 2007.

Under förra året har flera grupper arbetat med hur skolorna ska organiseras efter nedläggningen. Vid skolstyrelsens möte i torsdags presenterade distriktschefen Barbro Plantin en utredning med flera alternativ.

Tidigare har man planerat för en ombyggnad av Västra skolan under 2003 och 2004. Skolan behöver rustas rent allmänt och också anpassas till att yngre elever ska gå där.

Men nu lutar det åt att mellanstadieeleverna får börja utan ombyggnad.

Sedan är det tänkt att 6-9-åringarna kommer till hösten 2007.

Till skolstyrelsens möte hade vänsterpartisten Sören Johansson tagit siffror som gjorde klart att mycket färre elever går på skolan 2006, bara 330, jämfört med 402 året innan och 458 året innan.

- Det blir lättare att bygga om 2006 eftersom det är små kullar på högstadiet och mellanstadiet då. Eventuellt kan ju Kvarnbergsskolan användas som evakueringslokaler, några mellanstadieklasser kan ju gå där, säger Sören Johansson.

Sören Johansson poängterar att det i så fall finns gott om tid att planera. De förslag som hittills tagits fram har mött kritik från lärare.

- Vi i skolstyrelsen är inne på att ta det lite lugnt. Det borde inte vara något problem att slussa in mellanstadieeleverna före ombyggnaden, men allt det här tål att diskuteras, säger Sören Johansson som tror att det pedagogiska klimatet blir bättre med en F-9- skola.

Det finns också ett förslag om att elever från Främby får gå på högstadiet i Gruvrisskolan.

Det beror på att det blir för trångt på Främbyskolan med en F-9-skola. Samtidigt minskar barnkullarna och räcker bara till en klass i varje årsskurs på högstadiet i Gruvrisskolan. Så där finns det gott om plats.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons