Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Flytt - inte nedläggning"

Annons

- Det handlar om tolkningar, fortsätter Lundström som tar fasta på begreppet samordning och det tidigare budet om att själva verksamheten inte är hotad. En flytt är inte det samma som en nedläggning markerar hon.

Men bland vårdtagarna, de äldre i synnerhet, uppfattas det trots allt som en nedläggning om det hela slutar med att alla som söker vård tvingas göra omständliga resor till Ludvika Norra för att komma till en läkare.

De som reser kollektivt från Väster tvingas dessutom byta buss två gånger innan de är framme.

- Man måste titta på olika alternativ. Befolkningen i Grängesberg har ju minskat och vi behöver mer folk till vårdcentralerna. Ett förslag var ju att göra vårt område större men det har man inte lyssnat på, fortsätter hon.

- Nu måste vi göra en riktig kostnadsanalys om vad det innebär att flytta in Grängesbergs vårdcentral till Ludvika. När det gäller äldre och barnfamiljer är närheten viktig och jag tror att det är värdefullt att det finns en mottagning här.

Lundström nämner i sammanhanget alternativet att minska lokalerna eller rent av flytta verksamheten till någon annan men billigare lokal på annan plats i samhället.

- Det får bli ett projektjobb att titta på kalkyler och se på olika samordningsvinster. Vi har en väl fungerande verksamhet med hög försörjningsgrad. Vi gör mycket här och det känns synd om vårdcentralen skulle försvinna.

- Vi har dessutom ett nära samarbete med vårdcentralerna i Grangärde och Fredriksberg när det gäller hemsjukvården och distriktssköterskorna.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons