Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt hotar "Grängesmarken"

Annons

- Det är inte säkert att marknaden kan vara kvar på samma plats i framtiden, förutskickar Ludvikahems vd Ingemar Lindwall.

Direktören för allmännyttan i Ludvika kommun kommer in i bilden med anledning av att Ludvikahem AB har tagit över Per Aronssons uppgifter i Laven efter hans pensionering. Formellt gäller detta från den 1 juli.

På orten förekommer nu funderingar om hur det ska bli med marknaden i framtiden. Måste den flyttas är det i så fall inte första gången. När Spendrups expanderade för många år sedan flyttades marknaden till området vid Cassels donation. Nästa flytt blev till gruvområdet som efter hand har fått karaktären av en permanent marknadsplats med fasta installationer.

- Ska Filmberget ta bort "Grängesmarken" undrade en upprörd röst som nyligen var i kontakt med tidningen.

Vi bollade frågan vidare till Ingemar Lindwall.

- Inget kommer att påverka årets marknad. Jag har diskuterat det här med alla inblandade parter och vi är helt överens. Hur det blir framåt får vi se. Det är inte alldeles säkert att marknaden kan bli av samma omfattning eller vara kvar på samma plats.

- Den här frågan ska jag ta upp efter semestern. Jag har lovat att de (IFK Grängesberg) ska få besked i god tid före årets marknad så att de kan prata med knallarna om hur det blir inför nästa år, fortsätter Lindwall.

En anledning till att marknaden kanske inte kan vara kvar har att göra med gällande säkerhetsbestämmelser för hantering av explosiva varor. De många gamla filmer som ska förvaras i nybyggnaden innehåller nämligen nitrat. Och nitrat klassas som sprängmedel. Den springande punkten är om man under tre dagar kan tillåta stora folkmassor att vistas i närheten.

- Det här kommer vi naturligtvis att ventilera mycket noga, lovar Lindwall som dock inte vill gå in på någon diskussion i pressen om var anrika Grängesbergs marknad ska finnas i framtiden.

- Den kanske kan vara kvar, men det är inte mitt bekymmer, konstaterar han krasst.

Göran Lindelöf, socialdemokrat i kommunstyrelsens arbetsutskott tillika ordförande i byggnadsnämnden tycker inte att farhågorna för marknaden ska få för stora proportioner.

- Det är som vanligt att det ska gnällas över allting. Här pratar vi om en marknad som pågår tre dagar per år när det nu är klart att vi får ett filmarkiv och nya jobb. I stället ska vi bara lyckönska Grängesberg och Ludvika med för den delen.

Kommunchefen Kalle Gustafson tror att det löser sig för IFK Grängesberg och marknaden.

- Om det är något man har i Grängesberg så är det utrymme. Nu tillskapas en ny anläggning som i framtiden kommer att ge nya arbeten i tresiffrigt antal till orten. Jag kan inte se att det här med marknaden är ett bekymmer.

Alf Jansson i marknadskommittén säger emellertid blankt nej till en eventuell flytt från den nuvarande platsen.

- Det finns ingen annan plats som motsvarar den vi har. Vi har lagt ner 100 000-tals kronor i el och kabeldragning. Marknadsplatsen har blivit permanent och att flytta tillbaka till Cassels är uteslutet. Där blir det alldeles för trångt.

- Och köpmännen vill att vi ska flytta ner marknaden till centrum och Hans Ingels plan men vi får inte plats där heller. Var ska i så fall alla bilar parkeras, frågar han sig.

NLT sökte på tisdagen även IFK:s ordförande Hans Ramström som dock inte fanns anträffbar för en kommentar.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons